I OVO JE SRPSKA CRKVA: Pisma u kojima vladika Filaret besplatno traži omekšivač za veš, zamenu brojila za struju i otpis duga od Železnica - 2. deo

Episkop mileševski je u roku od svega dve godine napisao više pisama kompanijama i najvišim državnim zvaničnicima sa zahtevom da se eparhiji nešto pokloni

Da i u crkvi ima onih koji se ne libe da traže novac u vidu pomoći za svoju eparhiju, možda najbolje oslikava slučaj vladike mileševskog Filareta!

Episkop je u roku od svega dve godine napisao minimum sedam "pisama" (u koje je Telegraf.rs imao uvid) u kojima traži novac ili predlaže da se oproste dugovi manastira kod "Železnica Srbije", EPS-a i drugih kompanija. Vladika mileševski Filaret se za "pomoć" obraćao i premijeru Ivici Dačiću, bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću, bivšoj ministarki finansija Diani Dragutinović.

Nakon toga, vladika Filaret piše i jedan zahtev za donaciju kompaniji "Beohemija", naslovljeno na generalnog direktora Željka Žunića.

- Obraćamo vam se sa molbom da nam izađete u susret i donirate za potrebe manastira: deterdžent za pranje veša od 1,5 kilograma, omekšivač za veš od 100 litara, šampone za kupanje, sapune, osveživač za WC šolju 700 komada, sredstvo za odvode i sanitarije, kao i sredstvo za odstranjivanje fleka sa tkanine 100 pakovanja. U nadi da ćete nam izaći u susret, unapred ostajemo blagodarni i zahvalni - navodi episkop mileševski.

U poslednjem pismu, dostavljenom Telegrafu, vladika Filaret traži od premijera Ivice Dačića da ga spase od izvesnog "Milićevića iz DB-a Niš" koji je, navodno, episkopa nekoliko puta pozvao telefonom i rekao mu da "šef Dačić ima poruku za vladiku". Nakon toga, Milićević se, ipak, javio i predložio da dođe u Mileševu, ali da mu na to ime za putne troškove treba 7.000 dinara, što je vladika Filaret i dao.

Pošto se DB-ovac nije pojavio ni sutradan, vladika Filaret piše premijeru Ivici Dačiću i zahteva da se čitava stvar preispita i da se "utvrdi ko stoji iza ovoga i ko to zloupotrebljava ime premijera". Naravno, Filaret zahteva da mu se vrati 7.000 dinara.

(E. T.)