Čak 50 milijardi $ nelegalno transferisano iz Srbije!

- Ja nisam preveliki optimista da se najveći deo tog novca može vratiti u državni budžet, iz prostog razloga što korupcija u Srbiji traje prilično dugo - izjavio profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić

Mediji gotovo svakodnevno pišu o korupciji, proneverama i džakovima novca iznošenim iz kompanija i banaka, koje su predmet istrage, ali nema odgovora na pitanje može li se opljačkano vratiti, bar delimično, u državni budžet.

Više od 50 milijardi dolara nelegalno je transferisano iz Srbije u inostranstvo tokom prethodne decenije, navedeno je u izveštaju američke organizacje IFG.

Eksperti, istovremeno, ocenjuju da su pravi i uspešni rezultati u borbi protiv korupcije mogući tek tokom perioda od nekoliko godina i pod uslovom da se iz istražnih organa i sudstva što pre odstrane svi koji taj proces sada ometaju.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodarag Savić kaže da je pesmista kad je reč o mogućnosti da se ogromne sume novca, "koje se tokom dvadesegodišnje tranzicione pljačke mogu meriti i destinama milijardi evra", vrate u državni budžet.

- Ja nisam preveliki optimista da se najveći deo tog novca može vratiti u državni budžet, iz prostog razloga što korupcija u Srbiji traje prilično dugo. Rekao bih da je ona bila prisutna i u devedesetim godinama, ali da je naročito intenzivirana od 5. oktobra 2000 - ističe Savić.

- Nije normalno očekivati da se borba protiv korupcije u Srbije može završiti za nekoliko meseci - kaže Milićević za Tanjug, uz napomenu da će krajnji uspeh u tom procesu zavisiti, u dobroj meri, od istrajanosti svih koji, u vrhu izvršne vlasti, predvode antikorupcijske akcije.

(Telegraf.rs / Tanjug)