Patrijarh Irinej i Nikolić otvaraju muzej SPC

Nova stalna postavka rekonstruisanog Muzeja SPC biće otvorena u petak, 31. maja uveče, u Patrijaršijskom dvoru, najavila je danas Pres služba ministarstva kulture i informisanja

Nova stalna postavka rekonstruisanog Muzeja SPC biće otvorena u petak, 31. maja uveče, u Patrijaršijskom dvoru, najavila je danas Pres služba ministarstva kulture i informisanja.

Na otvaranju izložbe zvanicama će se obratiti partrijarh Irinej, predsednik Tomislav Nikolić i ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.

Novu stalnu postavku Muzeja SPC čini 230 eksponata podeljenih u celine koje su osmišljene prema materijalu i istorijskoj i umetničkoj vrednosti muzejskih eksponata.

Obrazovane su celina sa liturgijskim predmetima, celina koju čine rukopisne bogoslužbene knjige iz 16. veka, celina koja svedoči o životu i pravima Srba na teritoriji Habzburške monarhije.

Zasebna celina posvećena je određenim istorijskim događajima ili ličnostima. U ovoj celini su dragocenosti vezane za ličnost kneza Lazara, Stefana Uroša II Milutina, Stefana Dečanskog.

(Telegraf.rs/Tanjug)