Balkan dobija regionalnu policiju - BALPOL!

Novi koncept regionalne saradnje obuhvatio bi Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju

Balkan će uskoro dobiti BALPOL, balkansku policiju koja bi se bavila suzbijanjem kriminala, korupcije i ilegalnih migracija, izveštava Radio slobodna Evropa.

Kako prenose Dnevne novine, inicijativa je potekla od šefa crnogorske diplomatije Igora Lukšića, koji je sa svojim predlogom upoznao i komesara za proširenje Evropske unije Štefana Filea.

Da li bi i na koji način takva organizacija unapredila sardanju policija regiona i da li bi se one tako udružene uspešnije borile protiv organizovanog kriminala i korupcije koji po mišljenju zvaničnog Brisela značajno opterećuju napredak u društvima svih zemalja regiona?

Inicijativa šefa crnogorske diplomatije već je dobila zeleno svetlo komesara Štefana Filea, koji je, kako saznaju "Dnevne novine", podržao inicijativu okupljanja zapadnobalkanske šestorke po ugledu na ranije oprobane i uspešne regionalne modele saradnje u Evropi.

Novi koncept regionalne saradnje obuhvatio bi Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Ako inicijativa šefa crnogorske diplomatije bude realizovana, otvorila bi prostor i snaženju regionalne saradnje u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kroz jačanje postojećih regionalnih inicijativa u toj oblasti.

(Telegraf.rs/ Izvor: Radio slobodna Evropa)