Zašto srpske kafane imaju tolike razlike u cenama?

Jedno od najneprijatnijih iznenađenja je "kuver", koji košta od 120 do 215 dinara, a podrazumeva pribor za jelo. Ugostitelji se pravdaju paprenim zakupninama

U Srbiji može da se jede i za 420 dinara, ali često ni 50 evra nije dovoljno za jedan ručak!

Ugostitelji tvrde da veliki troškovi poslovanja i paprene zakupnine određuju cene ića i pića u restoranima. Upravo u tome vide razlog za velike razlike u cenama istih specijaliteta sa menija.

- U ugostiteljstvu postoji ozbiljan problem formiranja cena. Postoji velika razlika, a zavisi od nabavne cene snabdevača, poreza, dažbina i još mnogo toga. Samo su akcize na alkohol u poslednje dve godine skočile za 25 odsto! Cene su u bivšoj Jugoslaviji bile uravnotežene i svuda slične, jer većina restorana nije plaćala zakup. Tadašnji odnos nabavne i prodajne cene bio je od dva do 2,5 puta veći. Ako su sok od dva litra nabavljali za 80 dinara, bilo je dovoljno da ga prodaju za 200 dinara i da razlikom plate troškove i imaju mali profit. Danas je razlika jedan prema četiri! Isti sok mora da se proda, bar, za 360 dinara kako bi se pokrili - kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)