Koje su sve prepreke za venčanje u crkvi?

Crkveni brak u eparhijama SPC iz prvog pokušaja ne uspe da sklopi i do stotinu parova godišnje. Zbog različitih bračnih smetnji drugu šansu oni traže kod nadležnih episkopa, čija je posebna dozvola uslov da bi mogli pred oltar

Crkveni brak u eparhijama SPC iz prvog pokušaja ne uspe da sklopi i do stotinu parova godišnje. Zbog različitih bračnih smetnji drugu šansu oni traže kod nadležnih episkopa, čija je posebna dozvola uslov da bi mogli pred oltar.

Kod vladika na „popravni" idu i parovi kod kojih je razlika u godinama veća od 15 godina, ali i ukoliko jedan od mladenaca iza sebe već ima crkveni brak.

Crkveno pravo poznaje niz smetnji zbog kojih je zaključenje zajednice pred Bogom moguće tek ako se sa tim saglasi nadležni arhijerej. U crkvu tako ne mogu parovi kod kojih je razlika u godinama veća od deceniju i po, kao ni mladenci u poznim godinama. Saglasnost arhijereja mora da pribavi mladoženja stariji od 70, ali i mlada koja je zagazila u sedmu deceniju života.

Procedura je ista i kada se sumnja na krvno srodstvo, ali i kada je jedan bračni drug kršten u nekoj od pravoslavnih crkava, čije obrede SPC ne priznaje.

Da je blago povećanje broja crkvenih razvoda trend koji vlada već nekoliko godina kaže i Spomenko Grujić, sveštenik Eparhije sremske. On kaže da je broj prekidanja crkvenih brakova srazmeran civilnim razvodima pred matičarima.

- To nikoga ne raduje, ali proceduru poštujemo - kaže Grujić. - Sveštenik je dužan, pre nego što sastavi molbu za razvod, da sa zavađenim supružnicima razgovara i pokuša da ih pomiri.

(Telegraf.rs/Izvor: Večernje novosti)