VALS: Napad na vojnika možda je teroristički čin

Napad na francuskog vojnika u blizini Pariza nosi oznake islamističkog terorizma, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Francuske Manuel Vals, a policija smatra da je moguće da je napad motivisan nedavnim ubistvom britanskog vojnika u Londonu.

Protiv terorističke službe i dalje su u potrazi za bradatim muškarcem, moguće u 30-tim godinama i moguće severnoafričkog porekla, koji je pobegao nakon što je juče nožem s leđa napao 23-godišnjeg francuskog vojnika, preneo je Rojters.

Francuski vojnik je preživeo napad koji je izveden tri dana pošto su dvojica muškaraca, uzvikujući islamske slogane, ubili britanskog vojnika.

- Postoje zaista elementi koji nas navode na verovanje da bi napad mogao da bude teroristički čin. Ne želim ništa više da kažem u ovoj fazi jer je istraga tek započeta - rekao je Vals za televiziju "Frans 5".

Vals je kazao da se Francuska suočava sa rastućom pretnjom od "unutrašnjeg neprijatelja" kojeg čine ekstremni islamisti. Mnogi od tih ekstremista, kako je rekao, žele da kazne Francusku što šalje vojnike u Mali gde pomaže u suzbijanju ofanzive islamskih pobunjenika, ekstremista.

Vojnik je identifikovan kao Sedrik Kordije i on se nalazi u bolnici u stabilnom stanju, preneo je AFP.

(Telegraf.rs / Tanjug)