EU protiv ukidanja TV pretplate

Zvaničnici EU smatraju da srpski političari svojim nastupima namerno smanjuju prihod javnim servisima, što izaziva sumnju da je cilj ove mere da ostvare kontrolu nad uređivačkim politikama

Predstavnici EU nezadovoljni su najavama čelnih ljudi srpske vlasti da će ukinuti pretplatu za RTS i RTV, saznaje "Danas" u diplomatskim krugovima.

Prema rečima izvora lista "Danas", zvaničnici EU zabrinuti su zbog insistiranja predstavnika "vladajuće koalicije da se pretplata za javne servise bezuslovno ukine, a da RTS i RTV pređu na direktno budžetsko finansiranje", pogotovo u ekonomskoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi, i u kojoj je gotovo nemoguće obezbediti sredstva za njihovo nesmetano funkcionisanje.

Jedna od glavnih primedbi iz EU odnosi se na to što "nije jasno zašto se država dobrovoljno odriče značajne sume koju i dalje, bez obzira na najave ukidanja, mesečno odvaja 30 odsto građana Srbije".

List "Danas" je protekle sedmice objavio da će pretplata za RTS i RTV ipak ostati, jer prema računici ministra finansija Mlađana Dinkića, u državnom budžetu nema para za njihovo finansiranje, za koje je potrebno oko 80 miliona evra godišnje. Na to je reagovao Vučić, koji je rekao da će pretplata svakako biti ukinuta.

(Telegraf.rs / Izvor: "Danas")