Hrvati uvode porez Katoličkoj crkvi?

Od države se traži da oporezuje uplate za mise, pogrebe i druge verske obrede, kao i druge dobrovoljne doprinose

Ovih dana u Hrvatskoj pokrenuta je kampanja za oporezivanje Katoličke crkve. Od države se traži da oporezuje uplate za mise, pogrebe i druge verske obrede, kao i druge dobrovoljne doprinose.

U Hrvatskoj se oporezuje gotovo sve, ali već godinama oaza bez poreza  je Katolička crkva koja uporno izbegava da stavi na uvid svoje račune.

Oporezivale bi se sve nekretnine osoba koje su deo klira crkve, bez obzira na to da li se upotrebljavaju za verske ili druge aktivnosti, i  imovina koju crkveno-pravne osobe naslede ili dobiju na dar, bez obzira na nameru upotrebe.

- Nedopustiva je činjenica da Republika Hrvatska u 21. veku ne propisuje crkvi i njenim osobama sve poreze na način kako su propisani drugim fizičkim ili pravnim osobama, te joj poreznim privilegijama omogućava dalje bogaćenje. To je protivno Ustavu koji govori o jednakosti pred zakonom - navode organizatori kampanje.

Porez bi se odnosio i na luksuzna zemljišta i šume jer nisu predmet njihove delatnosti, kao i neprofitno delovanje crkveno-pravnih osoba i sve drugo što je u skladu sa zakonodavstvom, što važi i za druge pravne subjekte koji su dužni da plaćaju porez.

Ukoliko kampanja bude pozitivno prihvaćena, takvo uređenje osiguralo bi jednakost svih pred zakonom. Takođe, zahteva se da svi članovi klira prijave finansijskim službama obračun prihoda i rashoda.

I dok u Hrvatskoj postoji ovakva inicijativa, na Saboru SPC se slučaj vladike Kačavende, za koga postoje brojni snimci o bludnim radnjama sa mladićima, zataškava. Šta bi se tek desilo kad bi neko predložio uvođenje poreza za bahate vladike koji voze luksuzne automobile?!

(Telegraf.rs / Index.hr)