Dodik: BiH je promašena priča i treba je izbaciti iz Saveta Evrope!

- Slažem se, treba da se BiH izbaci iz Saveta Evrope jer ničemu ne služi - kaže predsednik Republike Srpske, koji je podržao Doris Pak u izjavi da je Bosna pogrešna priča

Milorad Dodik izjavio je da se slaže s poslanicom Evropskog parlamenta Doris Pak da BiH treba izbaciti iz Saveta Evrope, jer je "BiH pogrešna priča".

- Slažem se, treba da se izbaci, jer ničemu ne služi. Ovoga puta se slažem s Doris Pak. Mislim da BiH zaista ne zaslužuje to mesto - rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Doris Pak je u Savetu Evrope tražila da se BiH suspenduje iz te organizacije, da se suspenduje prelazni Ugovor o trgovini i da se zaustave IPA fondovi za BiH, jer ona nije ispunila obaveze koje je preuzela na putu ka članstvu u EU, a pre svega nije sprovela presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Govoreći o toj presudi, Dodik je kazao da je RS ponudila predlog koji korespondira sa onim što je suština same presude - da se iz Ustava i Izbornog zakona BiH eliminiše diskriminacija pripadnika "ostalih" naroda.

- Republika Srpska može sutra da uđe u rešavanje tog pitanja i neće menjati stav. Očekujemo da se u Federaciji BiH usaglase stavovi o tom pitanju - poručio je predsednik RS.

On je dalje rekao da se zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker nepotrebno meša u unutrašnje stvari u BiH. "To je izvan mandata bavljenja dejtonskim pitanjem", kazao je Dodik,

(D. Z. / Beta)