BILD: Hrvatska sledeće groblje naših milijardi!

Nemački list navodi da je Brisel već platio milijardu pretpristupnih evra vladi u Zagrebu i pita se da li će EU imati ikakve koristi od ove balkanske zemlje

Nad Hrvatsku, zemlju sa 4,5 miliona stanovnika, nadvili su se oblaci: nezaposlenost je od 2008. godine porasla sa 8,3 na 15,9 odsto, a industrija je u padu i hitno joj je potreban kapital iz inostranstva, piše nemački "Bild".

Kako prenose hrvatski mediji, najtiražniji nemački list "Bild" izrazio je dobrodošlicu premijeru Zoranu Milanoviću u Lajpcig, na 150. godišnjicu SPD-a, rečima da Hrvatsku čine galopirajući dug, korupcija i velika nezaposlenost, dodajući da se klade kako je ta zemlja sledeće "groblje" nemačkih milijardi.

- Hrvatska ulazi u EU 1. jula. Hoće li i ova zemlja, kao i Grčka, postati groblje milijardi evra naših poreskih obveznika - pita se "Bild". List ističe da je Milanović, kao premijer buduće 28. članice EU, juče učestvovao na samitu u Briselu i ističe da se postavlja pitanje "hoće li EU imati kakve koristi od ove balkanske zemlje".

Na skali konkurentnosti Svetskog privrednog foruma, Hrvatska je 81. mestu.

- Istovremeno joj cveta javni dug. Očekuje se da će se javni dug ove godine povećati za pet odsto. Ukupan dug porastao je na gotovo 60 odsto BDP-a. Tačnije rečeno, uprkos dužničkoj krizi, EU za svoj vrat veže sledeću zemlju-slučaj - piše "Bild".

(Telegraf.rs / Tanjug)