ISLAND: Naprednjaci prave vladu, najavili referendum o EU!

U dokumentu o politici nove vlade, koji su potpisali predstavnici centrističke i poljoprivredno orijentisane Napredne stranke i Nezavisne stranke desnog centra, navodi se: "Nećemo nastaviti pregovore o pristupanju EU dok ne bude održan referendum"

Dve stranke koje su osvojile najveći broj glasova na opštim izborima održanim na Islandu u aprilu saopštile su danas da su postigle dogovor o formiranju nove vlade i obećale da će održati referendum o pristupanju Evropskoj uniji.

U dokumentu o politici nove vlade, koju su potpisali predstavnici centrističke Napredne stranke i Nezavisne stranke desnog centra, navodi se: "Nećemo nastaviti pregovore o pristupanju EU dok ne bude održan referendum", prenela je agencija AP.

Pregovori o formiranju vlade su trajali nekoliko nedelja, nakon što su islandski glasači na izborima 27. aprila odlučili da se na vlast vrate konzervativna Nezavisna stranka i poljoprivredno orijentisana Napredna stranka, koje su do ekonomskog kolapsa zemlje 2008. godine decenijama vladale tom ostrvskom zemljom.

Za novog premijera je imenovan čelnik Napredne stranke Sigmundur David Gunlaugson, dok će lider Nezavisne stranke Bjarni Benediktson obavljati funkciju ministra finansija.

Preostala ministarstva su podeljena tako da će petorica ministara biti iz redova Nezavisne stranke, a četvorica iz Napredne stranke.

(Telegraf.rs)