Dan sećanja na preminule od side

U našoj zemlji od 1984. do kraja 2012. registrovano 2.850 inficiranih HIV virusom, od kojih je 1.645 obolelo od side, dok je 1.135 osoba inficiranih HIV-om umrlo

Dan sećanja na preminule od side obeležava se danas u 115 zemalja, a u Srbiji je u 24 grada najavljen niz aktivnosti, koje treba da ukažu na položaj osoba koje žive sa virusom HIV-a i smanje njihovu diskriminaciju.

U Beogradu će se, sa početkom u 20 časova, u Knez Mihailovoj ulici, na platou ispred galerije SANU i galerije ULUS, okupiti predstavnici institucija, ustanova i nevladinih organizacija uključenih u odgovor države na HIV, kako bi obeležili ovaj memorijal.

U znak sećanja na preminule od side, pored tradicionalnog paljenja sveća program će upotpuniti i sopran opere Narodnog pozorišta, Nataša Tasić, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Institut je podsetio da je u našoj zemlji od 1984. do kraja 2012. registrovano 2.850 inficiranih HIV virusom, od kojih je 1.645 obolelo od side, dok je 1.135 osoba inficiranih HIV-om umrlo.

Samo tokom 2012. u Srbiji je novootkriveno 125 inficiranih HIV-om, 50 osoba je obolelo, a 17 osoba je umrlo od AIDS-a.

Dominantan način prenosa HIV-a je nezaštićen seksualni odnos, a procena je da u Srbiji sa HIV-om živi 3.500 osoba, od kojih polovina ne zna da je zaražena.

- Danas u našoj zemlji osobe koje su inficirane HIV-om mogu da žive dugo i kvalitetno i da ne obole od AIDS-a uz pomoć kombinovane, visoko aktivne antiretrovirusne terapije - podsetili su stručnjaci "Batuta".

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije i programa Ujedinjenih nacija za AIDS (UNAIDS), u svetu je krajem 2011. godine 34 miliona osoba živelo sa HIV-om. Od ovoga broja, više od tri miliona su deca mlađa od 15 godina, a gotovo pet miliona su mladi uzrasta 15 do 24 godine.

Procenjuje se da je HIV/AIDS tokom 2011. odneo 1,7 miliona života. Broj novoinficiranih HIV-om tokom 2011. procenjuje se na oko 2,5 miliona, navedeno je u saopštenju.

Stručnjaci ističu da je u borbi protiv stigme i diskriminacije značajna uloga ne samo zakonodavstva i institucija, već zajednice u celini jer HIV infekcija i sida pogađaju čitavo društvo. Ne poznaju granice i ne prave razliku - ni po polu, ni po nacionalnosti, kao ni po seksualnoj orijentaciji.

(Telegraf.rs / Tanjug)