SANU upozorila na katastrofalno stanje u nauci

Na sastanku u zgradi SANU istaknuto je da brzopleti i improvizovani predlozi, koji remete ozbiljne napore u istraživanjima i otkrićima, i zamena tih bazičnih principa samo konceptom inovacija neće doprineti napretku i stabilizaciji nauke i naučne politike

Predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Univerziteta, naučnih instituta i Nacionalnog saveta za nauku ukazali su na sastanku održanom u zgradi SANU na teškoće i katastrofalno stanje u nauci, koje zahteva urgentnu i dugoročnu akciju.

Na skupu je odlučeno da se uputi pismo predsedniku Vlade za hitno rešavanje aktuelnih problema nauke i predloži organizovanje sastanka na kojem bi se kritički razmotrilo stanje nauke u Srbiji i predložili putevi dugoročnog rešenja u formiranju naučne politike Srbije.

Istaknuto je da brzopleti i improvizovani predlozi, koji remete ozbiljne napore u istraživanjima i otkrićima, i zamena tih bazičnih principa samo konceptom inovacija neće doprineti napretku i stabilizaciji nauke i naučne politike.

Učesnuci skupa su svesni da u uslovima ekonomsko-finansijske krize, koja je realna, smanjenje javne potrošnje predstavlja nužnu meru.

Oni, međutim, smatraju da bi zbog nedovoljnih odobrenih sredstava za nauku u 2013. godini bilo nemoguće realizovati započete programe, međunarodnu saradnju i uključivanje najtalentovanijih mladih ljudi u istraživanja, te da bi smanjenje sredstava za nauku i tehnološki razvoj imalo nesagledive posledice.

(Telegraf.rs / Tanjug)