Mornarima kod Smedereva stigli hrana i lekovi

Jedan helikopter uspeo je da sleti i spusti pomoć zarobljenim mornarima. Na Dunavu zarobljeno ukupno 13 mornara na dva broda

Akcija dopremanja hrane i lekova dvojici mornara Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) i jedanaestočlanoj posadi ukrajinskog broda upravo je završena.

Dvojici srpskih mornara hrana je dopremljena helikopterom, a Ukrajincima je paket pomoći od 50 kilograma hrane dopremio Crveni krst Srbije.

Ranije danas jedan od srpskih mornara Stanislav Gicelanović rekao je za Telegraf.rs da on i njegov kolega jako loše stoje sa zalihama hrane.

- Hrane imamo još malo, ostali smo na pola hleba - poručio je Gicelanović.

Zarobljeni brodovi nalaze se preko puta Smederevske tvrđave, na oko 300 metara od obale. Radi se o jednom brodu JRB-a i ukrajinskom brodu "Kamenec Podolski".  Zbog leda kojim su okruženi, nije im bilo moguće pomoći nikako drugačije osim iz vazduha. Dok pomoć nije došla, mornari su imali problem s grejanjem, lekovima i strujom, koju i dalje imaju samo dva sata u toku dana.

Stanislav se ovim poslom bavi od 1985. Iako nije prvi put da duže odsustvuje od kuće, na ovakve situacije, ipak, nije navikao.

- U brodarstvu sam 27 godina, svašta smo videli, ali ovako nikada nije bilo - završava Gicelanović.

(M.Stojanović)