TELEGRAF ISTRAŽUJE: Šta se jede za doručak "od Vardara pa do Triglava"?
U zemljama bivše Jugoslavije postoji nekoliko vrsta hrane koja je tradicionalna za prvi obrok. Pitali smo naše susede koja je hrana obavezni "stanovnik" njihove trpeze za doručak
Doručak je najbitniji obrok, a zavisno od područja, u zemljama bivše Jugoslavije postoji nekoliko vrsta hrane koja je tradicionalna za prvi obrok. Pitali smo naše susede "od Vardara pa do Triglava" koja je hrana obavezni "stanovnik" njihove trpeze za doručak.
U jučerašnjem istraživanju došli smo do zaključka da Srbi najviše za doručak jedu suhomesnate i mlečne proizvode, situacija u regioni je slična, uz nekoliko izuzetaka, kao što su primorje Hrvatske i Slovenije, gde se ljudi najčešće opredeljuju za plodove mora.
SLOVENIJA
O tradicionalnoj slovenskoj kuhinji je teško govoriti jer na nju puno utiče geografska raznolikost. Tako se u alpskoj Sloveniji ne jede isto kao u primorskom delu. Dok u primorskom delu Slovenije ljudi najčešće jedu morske plodove, u alpskom delu Slovenije najčešći "stanovnik" trpeze za doručak su palenta i gibanica.
Na severu Crne Gore su najviše zastupljeni kačamak i popara uz daleko poznati njeguški pršut.
MAKEDONIJA
Makedonska kuhinja je dosta sličnoj srpskoj tradicionalnoj kuhinji, a razlika je primetna zbog relativno tople klime, pa uspevaju razne vrste voća, povrća i začina. Takođe, Makedonija je poznata po kvalitetnim mlečnim proizvodima.
-Tradicionalni makedonski doručak podrazumeva jaja(pržena ili kuvana) uz neki sir - kaže za Telegraf Zoran Bojkovski iz Kumanova.
(M. Babić)