ISTRAŽIVANJE TELEGRAFA: Šta Srbi jedu za doručak?
Doručak je najvažniji obrok, a zavisno od regiona, u Srbiji postoji više vrsta hrane koje su postale tradicionalne za prvi obrok. Na Tviteru i Fejsbuku smo dobili vrlo zanimljive odgovore
Doručak je najvažniji obrok, a zavisno od regiona, u Srbiji postoji više vrsta hrane koje su postale tradicionalni stanovnici trpeze za prvi obrok u toku dana. Na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk dobili smo jako zanimljive odgovore.
U Vojvodini se za doručak najčešće jedu pofezne i jogurt, dok se Sremci tradicionalno opredeljuju za nešto "jači" doručak. On podrazumeva suhomesnate i mlečne proizvode po kojima je i poznat ovaj deo Srbije, a o tome nam najbolje svedoči tviteraš @pera_vampir :
Slanina, šunka, suvi vrat, luk mladi, sir sremski, paradajz #srpskidorucak na #sremačkinačin — Dopisnik iz Srema (@pera_vampir) May 9, 2013
Beograđani koji su nam se javili uglavnom se odlučuju za kombinaciju povrća i mesa za doručak:
#srpskidoručakslanina, kajmak, sir, paradajz, luk, pogaca - Beograd — AnikaWood (@AnikaWood) May 9, 2013
U Istočnoj Srbiji ostaju verni uglavnom mlečnim proizvodima za doručak:
@varsameleon #srpskidorucak Vruce mleko, ustipci i domaci sir. Istocna Srbija-Branicevski okrug. :) — Vrtiguz Da Vinci (@VesticaBezLica) May 9, 2013 Na području Kosova i Metohije uvek su se pravile dobre pite, a njihovi specijaliteti su poznati i mnogo dalje:Kačamak i čvarci, uštipci i sir, proja, razne pite... (Priština) #srpskidorucak — Dragana Lilic (@1draganalilic) May 9, 2013U Prokuplju vole da jedu ljuto od ranog jutra:
#srpskidoručak uštipci,ljutenica,sir - Prokuplje — Modesti Blejz (@Blejzova) May 9, 2013
Nišlije su stari ljubitelji dobre hrane, a za doručak imaju zanimljivu kombinaciju:
pita kiselo mlekoako je zima moze ajvar ... Niš #srpskidoručak — Radojca(@mali_radojca) May 9, 2013
Ovom prilikom dobili smo i nekoliko šaljivih komentara na temu tradicionalnog srpskog doručka, a za vas izdvajamo nekoliko najzanimljivijih:
Margarin i dzem, uz krisku 'leba #srpskidorucak mesto Beograd, uza lokacija CZ — miroslav miskovic (@Misko_CZ) May 9, 2013
Studenti u Srbiji večito sastavljaju kraj sa krajem, a za doručak nekada imaju jedno veliko "ništa":
@varsameleon nema doručka - studentski dom #srpskidorucak — Joksi (@gangsta_kid) May 9, 2013
- Kupiš kiflu u pekari pa odeš na pijacu: probaš sir na jednoj tezgi, kajmak na drugoj, šunku na trećoj... drpneš neku rotkvicu usput i milina - predlaže Jovana Bogdanović.
bromazepam 3mg i kuvani đevrek #srpskidoručak — Bog Otac (@neuspeliAbortus) May 9, 2013
I poznate ličnosti su odlučile da se priključe haštagu koji smo pokrenuli i pomognu nam da saznamo šta se najčešće doručkuje u Srbiji.
- Jaja, slaninica, kačamak... a uz sve to kiselo mleko - kaže za Telegraf Aleksandra Radović.
Poznati voditelj Ognjen Amidžić je pokazao da je veliki gurman i da mu je doručak "bogat":
3 jajeta, slanina, virsla, hleb, jogurt ili kiselo mleko, paradajiz, luk, neki namaz,krofna ili nesto slatko za kraj #srpskidoručak — ognjen amidzic (@OAmidzic) May 9, 2013
Tatjana Vojtehovski, iako sada boravi u Beogradu, nije se odrekla navika iz Vojvodine:
@varsameleon pofezne i jogurt #srpskidorucak ( pofezne= moche= przenice, Vojvodina) — Tatjana Vojtehovski (@TVojtehovski) May 9, 2013
(M. Babić)