Hrvatska uvodi pasoše za Bosance?

Radi se i na novom ugovoru između Hrvatske i BiH o graničnim prelazima, kao i na novom sporazumu o pograničnom saobraćaju

Hrvatska vlada će pokrenuti postupak za stavljanje van snage sporazuma sa Savetom ministara BiH o ukidanju viza, jer je od dana pristupanja EU obavezno direktno primenjivanje viznog sistema Unije, ozvaničilo je danas hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija.

Međutim, s obzirom na to da se BiH nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU ako su vlasnici biometrijskih pasoša, ni Hrvatska od 1. jula neće zahtevati vize za BiH državljane sa odgovarajućim dokumentom, prenosi Hina.

Imajući u vidu dužinu granice između Hrvatske i BiH, kao i trajni interes Hrvatske za dobre bilateralne odnose sa BiH, Hrvatska je uputila predlog Evropskom savetu da se i nakon ulaska države u punopravno članstvo građanima BiH dopusti ulazak u Hrvatsku kao i do sada sa ličnom kartom.

Radi se i na novom ugovoru između Hrvatske i BiH o graničnim prelazima, kao i na novom sporazumu o pograničnom saobraćaju da bi se olakšao život građanima koji žive uz državnu granicu u skladu s pravilima EU.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto - ilustracija)