Znanje mađarskog obavezan uslov za posao u Vojvodini

U Subotici i u Novom Sadu u sve više oglasa za zapošljavanje kao obavezan uslov navodi se i znanje mađarskog jezika. Ovaj zahtev primetan je i u ruralnim područjima Vojvodine jer tamnošnje stanovništvo ne govori srpski jezik

Mađarski jezik polako ulazi u sve pore života građana Vojvodine.

Neki od njih primetili su da, osim trenda rasta zahteva za uzimanje mađarskog državljanstva, čak i Srba, jer vide bolji život sa pasošima severnih komšija na tlu Evropske unije, uočljiva su i dva nova. Naime, u sve više oglasa za zapošljavanje kao obavezan uslov navodi se i znanje mađarskog jezika, što je primetno u Subotici, ali i Novom Sadu čiji se žitelji koji ne znaju taj jezik osećaju diskriminisanim.

Mađarska je osim univerzitetskih, otvorila i srednjoškolska vrata po nižim cenama, pa u komšijskoj državi, kako čujemo od Novosađana, smeštaj u internatu košta 80 evra mesečno, dok je u Vojvodini 100. Bolji đaci s diplomom ostaju tamo, dobijaju posao u multinacionalnim kompanijama sa ispostavom u Mađarskoj i obavezom da tu rade pet godina.

Dok Milan Radomir iz Memorijalnog društva Racija 1942 ne želi da komentariše ove trendove, jer, kako kaže, to nije predmet njihovog interesovanja, poslanik DSS-a u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov tvrdi da opasnost ne preti od Mađarske i Mađara već isključivo od Srba autonomaša.

- Oglasi za posao sa obaveznim znanjem mađarskog jezika primetni su nekoliko godina unazad u tri opštine Severnobačkog i pet Severnobanatskog okruga - ukazuje Jovanov. On objašnjava da banke u delu ruralnih područja Vojvodine traže od službenika znanje mađarskog, jer tamošnje stanovništvo uopšte ne zna srpski.

On ukazuje i na političku paralelu sa Crnom Gorom.

- Kao nekada liberal Slavko Perović u Crnoj Gori tako je u Vojvodini ligaš Nenad Čanak zagovarao autonomaštvo, ali oni samo kukuriču, a posao odvajanja je obavio Milo Đukanović, kome je u ovoj priči nalik Bojan Pajtić - zaključio je Jovanov.

(Telegraf.rs / Izvor: Vesti online)