Bolje da vam se dete rodi u Srbiji, nego u Crnoj Gori i Bosni. Evo i zašto!

Najbolje je biti majka i roditi se u Finskoj, a najgore u Kongu. Ispred nas od zemalja u okruženju su Hrvatska, Slovenija, Grčka i Italija, dok su ispod Srbije Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina

Organizacija "Save the children" objavila je izveštaj i listu zemalja u kojima je najbolje roditi se, na kojoj je Srbija na 37. mestu od 131. zemlje, koliko ih ima na listi. Prema ovom izveštaju najbolje je biti majka i "doći na svet" u Finskoj, a najgore u Kongu! Izveštaj je rođen na osnovu uslova života majki i dece, stope smrtnosti novorođenčadi, političko-ekonomskih uslova u zemljama i brojnim drugim karakteristikama koje obeležavaju uslove uzgajanja dece.

Ispred nas od zemalja u okruženju su Hrvatska, Slovenija, Grčka i Italija, dok su ispod Srbije Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Vrh liste zauzimaju zemlje pretežno iz najbogatijih zemalja Evropske unije i Zapadne Evrope, dok su poslenja mesta na listi rezervisana za najsiromašnije zemlje iz Afrike. Izveštaj je rođen povodom Dana majki, koji se slavi širom, mahom zapadnog sveta i simbolizuje praznik majki i majčinstva.

- Svake godine, skoro 3 miliona beba umre u prvih mesec dana života, većina od uzroka koji se mogu sprečiti. Više od trećine ove bebe umiru u  prvom danu života. Ovaj izveštaj pokazuje koje se zemlje najbolje i najgore brinu o majkama i novorođenčadi. Takođe, ispituje se jačina zdravstvenih sistema, obuka i stručnost zdravstvenih radnika. U većini zemalja se može sprečiti smrt tri od četiri smrti novorođenčedi - kaže se u izveštaju ove organizacije.

Kompletan izveštaj i detaljne analize izvršenog ispitivanja o sigurnosti majki i novorođenčadi možete videti ovde!

(I. M.)