Patrijarh Irinej: Autonomija Kosova da, državnost ne

- Braneći Kosovo i Metohiju, svetinje kojih tamo ima kao zvezda na letnjem nebu, mi, uveren sam, i danas branimo najveće vrednosti evropske civilizacije - poručio je poglavar SPC

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh srpski Iirinej poručio je da je za SPC prihvatljiva svaka autonomija Kosova i Metohije, čak i ona najšira moguća, ali de fakto priznavanje samoproglašene državnosti i samostalnosti pokrajine - nije.

- Pitanje Kosova i Metohije jeste pitanje golgote srpskog naroda i njegovog stradanja od vremena svetog cara Lazara do današnjeg dana. Setimo se samo stihova vladike i pesnika Petra Petrovića Njegoša: "Oj, Kosovo, grdno sudilište, na sred tebe Sodom zapušio" - rekao je patrijarh za dnevni list "Večernje novosti", pa nastavio:

- Što se Evrope tiče, braneći Kosovo i Metohiju, svetinje kojih tamo ima kao zvezda na letnjem nebu, mi, uveren sam, i danas branimo najveće vrednosti evropske civilizacije. Svesni smo značaja objedinjavanja Evrope i podržavamo učešće Srbije u tom procesu. Ali, ne po cenu odricanja od dela svoje države, od svojih svetinja i od svoga naroda!

Na pitanje o budućnosti SPC, formalnom statusu i saradnji sa civilnim vlastima u "novoj kosovskoj realnosti", poglavar SPC je rekao:

- Naš vladika Teodosije i naši sveštenici i danas služe od Prizrena na jugu Metohije, preko Kosovskog Pomoravlja do Mitrovice i Kopaonika. Naš narod čvrsto je rešen da opstane na ovoj svetoj zemlji. Crkva je Boga Živoga, Boga mira i ljubavi čije Vaskrsenje ovih dana slavimo, svedočila i u vreme Otomanske carevine, i pod nacistima, a potom i pod komunistima, pa isto tako čini i danas. To svedočenje za Pravoslavnu crkvu je jedina realnost - prošlost, sadašnjost i budućnost.

Prema njegovim rečima, "interes Evrope za Srbiju dugoročno se neće iscrpeti na problemu Kosova i Metohije".

- Svesni toga, ali i svoje velike istorije, slavnih predaka i kulture, moramo još doslednije poštovati sebe i svoje dostojanstvo. Nadam se da će naše političko rukovodstvo umeti da pronađe mostove prema Evropi koji će obezbediti miran i stabilan razvoj našeg društva i naroda. Sa druge strane, već vekovima postoje stari mostovi prema bratskom ruskom narodu i velikoj Rusiji, koji su za nas, hvala Bogu, uvek otvoreni. Za Svetog Savu je rečeno: "Putuje bez puta i put se za njim rađa". Uz pomoć Božju, mi stvaramo puteve - poručuje patrijarh Irinej.

Govoreći i odnosu SPC i države, patrijarh je rekao da, i pored toga što imaju različite kompetencije, treba da sarađuju.

- Odnos Crkve i države kompleksno je pitanje. Crkva i država su odvojene, imaju različite kompetencije, ali to ne znači da ne treba da sarađuju. Država treba da brine o slobodi, miru i pravdi, a Crkva da se stara o spasenju i duhovno-moralnom stanju naroda - smatra patrijarh.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)