SVETSKI DAN MEDIJA: Borba za slobodu izražavanja

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan slobode medija. UNS ističe da su novinari i novinarstvo u Srbiji u najtežem ekonomskom položaju u novijoj istoriji

Treći maj - Svetski dan slobode medija obeležava se danas dvadeseti put širom planete, sa ciljem podizanja svesti o značaju slobodnih i nezavisnih medija, uz podsećanje država da im je dužnost da poštuju pravo na slobodu izražavanja novinara.

Udruženje novinara Srbije (UNS) izdalo je, uoči obeležavanja Svetskog dana medija, Proglas u kome ističe da su novinari i novinarstvo u Srbiji u najtežem ekonomskom položaju u novijoj istoriji i da su ugrožene medijske slobode u zemlji.

UNS je, u okviru akcije "Pet minuta gromoglasne tišine", pozvao medije da danas od 11.55 do 12 sati, prekinu program i pročitaju i objave Proglas. Sindikat novinara Srbije i Koalicije zaposlenih u medijima pozvali su kolege da se pridruže tradicionalnoj akciji UNS-a i zamrače ekrane, isključe ton i prekinu rad na pet minuta.

Istovremeno, oni su Ministarstvu kulture i informisanja uputili poruku u kojoj ističu da je potrebno braniti medije od ljudi koji govore o privatizaciji medija, a misle na sopstvene interese i onih koji na sav glas pričaju o slobodi medija, a misle na profit.

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić je izjavio da je slobodna, pluralistička i nezavisna štampa od ključnog značaja za "naše napore promovisanja ljudskih prava i dobrog upravljanja".

Centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana slobode medija ove godine održava se u organizaciji UNESKO-a u gradu San Hoseu na Kostariki, od 2. do 4. maja. Glavna tema skupa je "Sigurni da govore: Obezbeđivanje slobode izražavanja u svim medijima", sa posebnim akcentom na sigurnost novinara, pitanja nekažnjivosti i digitalne bezbednosti, što znači da se traži veća bezbednost za novinare, koji se svakodnevno suočavaju sa različitim preprekama i opasnostima.

(Telegraf.rs / Tanjug)