OTKRIVAMO: Ovo je bomba puna eksera koju su navijači Novog Pazara bacili na "grobare"!

Paklena naprava, na sreću, nije eksplodirala. U Srbiji u poslednjih nekoliko godina obračuni navijača sve brutalniji. Koriste se pištolji, baklje, signalne rakete, sekire, satare... Fale samo tenkovi

Navijači fudbalskog kluba iz Novog Pazara bacili su na fudbalskom meču protiv Partizana eksplozivnu napravu ručno napravljene izrade, koja je bila oblepljena ekserima i koja, srećom, nije eksplodirala!

Na jednom od foruma navijača crno-belog kluba pojavila se slika bombe, koja je u prethodnih nekoliko dana izazvala brojne polemike u javnosti i koja je za veoma kratko vreme izazvala komentare navijača u čitavoj Evropi.

Novopazarska policija identifikovala je i privela A. Ć. (22) zbog nasilničkog ponašanja i osnovanje sumnje da je tokom fudbalske utakmice Novi Pazar – Partizan na stadionu u Novom Pazaru bacio eksplozivnu napravu ka gostujućim navijačima.

Ovo je poslednji u nizu incidentata koji se dogodio za vreme fudbalske utakmice između protivničkih navijača, koji je imao za rezultat "samo" nekoliko povređenih navijača s obe strane od kamenica i stolica kojima su se gađali.

Incident u Novom Pazaru pokazuje da  navijački obračuni u Srbiji postaju sve žešći i brutalniji, a količina mržnje i besa, kao i oružja koje se koriste u međusobnim obračunima najavljuju nove tragedije. Nakon svega, postavlja se pitanje šta je sledeće u suparničkim obračunima i šta je potrebno učiniti da se oni zaustave?

Za razliku od "Ultrasa" u Rusiji i Poljskoj, gde sukobljene strane rešavaju probleme fer tučama, bez upotrebe ikakvog oružja i gde izuzetno retko dolazi do teških povreda, u Srbiji se stvari rešavaju na mnogo brutalniji način.

Na ovim prostorima navijačke ekipe ne smatraju protivnike rivalima, već krvnim neprijateljima, pa su i povrede mnogo ozbiljnije, a neretko dolazi do tragičnih posledica. Tako dolazimo do paradoksalne situacije da su stadioni sve manje posećeni, dok su povrede u navijačkim okršajima sve teže. Brojni članci i izveštaji u medijima o žrtvama gotovo svakonedeljnih sukoba opominju i govore da se ovakva situacija neće promeniti i da se može samo pogoršati.

Iako se sve veće navijačke grupe u Srbiji zalažu za iskorenjivanje oružja kod svojih članova, malo koja zaista nešto radi na tome. Gotovo sve tribine imaju naoružane "ekipe", koje su okosnica navijačke grupe. Navijači retko govore o tome i, sem načelnog zalaganja, ništa se drugo ne preduzima.

(Telegraf.rs)