Zapušten legat Kragujevčani pretvorili u zelenu oazu

Građani nemaju budžet i do materijala za uređenje parka dolaze tako što obilaze gradilišta i skupljaju stvari predviđene za bacanje i od toga prave staze, rasvetu, staništa za životinje, klupe, dečje i sportske rekvizite

Da građani mnogo toga i sami mogu da učine za svoju životnu sredinu jedan od primera je i park u kragujevačkom naselju Ilina voda, čiji su meštani dobrovoljnim radom uredili zapušten legat, u kojem sada uživaju, obeležavaju razne praznike, ali i dočekuju ekskurzije.

U park, površine oko sedam hektara, pored meštana dolaze i građani drugih delova Kragujevca i okoline, a od prošle godine i gosti iz Pirota, Kruševca, Vrnjačke Banje. Krajem maja dolaze Novosađani, a ekskurzije su najavljene i iz Užica, Kraljeva i Čačka.

Ideja za uređenje zelene površine, koja se nalazi na trećem kilometru od centra grada, potekla je pre 15 godina od Udruženja građana "Eko-park Ilina voda", čiji predsednik Slađan Rakić kaže da je park uređen od recikliranog materijala.

- Udruženje nema budžet i do materijala za uređenje parka dolazimo tako što obilazimo kragujevačka gradilišta i kada oni nešto planiraju da bace na deponiju mi to prevozimo do parka i od toga radimo staze, rasvetu, staništa za životinje, klupe, dečje rekvizite, sportske rekvizite, znači, sve isključivo od recikliranog materijala - kazao je Rakić.

(Telegraf.rs / Tanjug)