PUTIN OBORIO REKORD: Pet sati odgovarao narodu!

Rekordan je bio i broj pitanja koja su građani postavljali od nedelje do kraja konferencije – više od tri miliona pitanja stiglo je putem telefona, sms-a i imejla

Ruski predsednik Vladimir Putin postavio je novi lični rekrod u trajanju telekonferencije odgovarajući na pitanja građana 4 sata i 47 minuta tokom kojih je uspeo da odgovori na 85 pitanja.

Rekordan je bio i broj pitanja koja su građani postavljali od nedelje do kraja konferencije –više od tri miliona pitanja stiglo je putem telefona, sms-a i e-maila.

Tokom konferencije Putin je prvi put govorio o odbeglom oligarhu Borisu Berezovskom nakon samoubistva oligarha potvrdivši da ga je Berezovski u dva pisma molio da mu dozvoli povratak u Rusiju.

Putin je tokom telekonferencije izajvio da u Rusiji nema političkih zatvorenika, da će se boriti sa korupcijom do kraja kao i da ekonomija Rusije treba da smanji zavisnost od nafte.

O perspektivama ruske ekonomije razgovrao je sa bivšim ministrom finansija Aleksejem Kudrinom koji je rekao da su za pad ekonomskog rasta odgovorni unutrašnji faktori kao i da Rusija nema program kako da svoju ekonomiju osobodi od zavisnosti od nafte.

Za zahlađenje odnosa Rusije i SAD Putin je rekao da su za to odgovorene Sjedninjenje američke države i poručio da je potrebno međusobno uvažavanje i razumevanje.

Putin je, odgovarajući na pitanje o čečenskom poreklu bostonskih bombaša, rekao da je potrebna globalna borba protiv terorizma zamerivši Zapadu što je osobe koje izvršavaju terorističke napade na Rusiju nazivao pobunjenicima i pomagao ih.

Tradicionalno, dominirale su teme iz socijalne politike, male plate u zdravstvu i obrazovanju, poziv da se smanje određeni porezi, životni standard i lokalna infrastruktura.

Ljudi su se obraćali i sa žalbama da do pojedinih lokalnih činovnika ne mogu da dođu kao i molbama da se u njihovom mestu izgradi put ili igralište.

Pred kraj konferencije postavljena su i ličnija pitanja poput: „Da li je srećan?“ ili „Kako vaspitati nemirnog dečaka?“ Pres konferencija je završena pitanjem: „Kako postati predsednik?“ na šta je Putin, predsednik u trećem mandatu odgovorio da „ treba da osnuješ sopstvenu partiju, da dokažeš da možeš i hoćeš da služiš svojoj državi, da se odvažiš i da ideš tim putem.“

Tokom konferencije primali su se telefonski pozivi, bilo je i tradicionalnih živih uključenja iz raznih krajeva Rusije, gledaoci su mogli da vide i porodicu sa 15-oro dece od kojih je 12 usvojeno ali i naučni centar u Sibiru.

(Telegraf.rs / Tanjug)