CRNA BROJKA: U Srbiji umre više od 400 beba svake godine!

Najviše odojčadi umre na samom porođaju, najčešće zbog male težine, ili usled gušenja. Uzroci smrti beba neretko su i sepsa, tumori, bolesti krvi i krvotoka, kao i urođene nakaznosti

Svake godine u svetu umre tri miliona beba, a visoku stopu smrtnosti male dece, nažalost, prati i Srbija. Iz Zavoda za statistiku kažu da na godišnjem nivou u našoj zemlji umre oko 430 dece mlađe od dve godine. Podaci za prošlu godinu još nisu dostupni, ali se zna da je 2011. godine u Srbiji umrlo 433 dece mlađe od dve godine, među kojima je čak 414 odojčadi.

Najviše beba u Srbiji umrlo je na samom porođaju, najčešće zbog male težine, ili zbog poremećaja disajnih kanala, gušenja.

Drugi najčešći uzročnik smrti su urođene nakaznosti, deformacije i hormonske nenormalnosti, a najčešće su se ogledale kao zakržljalost ili nepravilan rad pluća i levog srca.

Još jedan od čestih uzroka smrti kod odojčadi su zarazne i parazitne bolesti (najčešće sepsa), kao i bolesti nervnog sistema. Iako ne tako često, dešava se da deca mlađa od godinu dana umru i od tumora, kao i od bolesti organa za varenje.

(M. B.)