Najbogatiji Britanac je Rus Ališer Usmanov!

Bogatstvo Usmanova (59) procenjuje se na 13,3 milijarde funti, a britanski list "Tajms" navodi da je postao najbogatiji zahvaljujući dobrom poslovanju njegovog operatera mobilne telefonije "MegaFon" iz Londona i ruske kompanije "Metaloinvest"

Ruski milijarder Ališer Usmanov najbogatiji je čovek u Velikoj Britaniji, što je u prethodnih osam godina, na godišnjoj listi bogataša lista "Tajms", bila pozicija koju je zauzimao indijski kralj čelika Lakšmi Mital.

Bogatstvo Usmanova (59) procenjuje se na 13,3 milijarde funti i on je, takođe, najbogatiji Rus, a britanski list navodi da je postao najbogatiji zahvaljujući dobrom poslovanju njegovog operatera mobilne telefonije "MegaFon" iz Londona i ruske kompanije "Metaloinvest".

Usmanov poseduje i 29 odsto akcija engleskog fudbalskog kluba "Arsenal", kao i nekoliko luksuznih kuća u Britaniji.

Mitalovo bogatstvo se u proteklih 10 godina "smanjilo" na 10 milijardi funti, zbog pada vrednosti deonica u njegovoj imperiji "Arselor Mital".

Indijski tajkun, koji se na vrhu liste britanskog lista zadržao najduže od njenog prvog objavljivanja 1989. godine, u ovogodišnjoj hijerarhiji bogataša našao se na četvrtom mestu, preneo je AP.

"Tajms" je na listi naveo ukupno 1.000 imena, a među pet najbogatijih su još dva Rusa - Len Blavatnik, koji je sa 11 milijardi funti "skočio" na drugo mesto, i Roman Abramovič, vlasnik kluba "Čelsi", koji se sa 9,3 milijarde funti nalazi na petom mestu.

Na trećem mestu su braća Sri i Gopi Hinduja, iz sfere industrije i finansija, sa 10,6 milijardi funti.

Najbogatiji milijarder britanskog porekla je vojvoda od Vestminstera Džerald Grosvenor, vlasnik luksuzne imovine, koji je tek osmi na listi.

(Telegraf.rs / Tanjug)