Jagodinci boluju od pritiska, dijabetesa i gojaznosti

- Za 15 dana pregledano je stanovništvo u 21 selu, a na pregled se u proseku javlja 200 stanovnika. U selima koja su udaljena od grada uglavnom preovlađuje starije stanovništvo. Na pregledu pored pomenutih bolesti, otkriveno i nekoliko karcinoma

Besplatni lekarski pregledi koji se u Jagodini organizuju godinama na inicijativu Dragana Markovića Palme pokazali su da Jagodinci i meštani jagodinskih sela najčešće boluju od visokog krvnog pritiska, dijabetesa, gojaznosti. Otkriveno i nekoliko karcinoma.

- Za 15 dana pregledano je stanovništvo u 21 selu, a na pregled se u proseku javlja 200 stanovnika. U selima koja su udaljena od grada uglavnom preovlađuje starije stanovništvo. Zanimljivo je da je ovog puta veći broj mladih koji su se javili na pregled nego što je to bio slučaj prošle godine. Najčešće boluju do gojaznosti - rekao je direktor doma zdravlja Miloš Lukić.

Besplatni pregledi počeli su 1. aprila, a radi se o već tradicionalnoj akciji koju jagodinska vlast organizuje jednom godišnje. U lekarskim ekipama su lekari opšte prakse doma zdravlja, specijalisti interne medicine, hirurzi, stomatolozi i ginekolozi Opšte bolnice, a prate ih laboranti Kliničke laboratorija koji na mestu pregleda vrše analize krvi i farmaceuti koji odmah izdaju propisani lek.

(P. S.)