Italija: Kokain pronađen u diplomatskom prtljagu Ekvadora

Policija je u diplomatskoj vreći misije Ekvadora pronašla četrdeset kilograma kokaina. Istraga je je još uvek u toku, a uhapšene su dve osobe

Četrdeset kilograma kokaina pronađeno je u prtljagu diplomatske misije Ekvadora u Italiji. Italijanska policija drogu je pronašla u "diplomatskoj vreći" i uhapsila dvoje ljudi. Još uvek nije jasno odakle droga tu, kao ni zbog čega je italijanska policija otvarala "vreću", kada je to zabranjeno.

Ekvadorski ministar spoljnih poslova Rikardo Patino objasnio je da su italijanske vlasti privele dve osobe među kojima je umetnik Kristijan Lur, kome je Ekvador omogućio da koristi diplomatsku vreću.

- Moguće je da je osumnjičeni ubacio drogu u vreću tokom puta, rekao je Patino i objasnio da je ekvadorska vlada pomagala Lurovoj pozorišnoj predstavi u nastojanju da promoviše turizam u toj zemlji.

- Iznenađeni smo i veoma uznemireni ovim incidentom - rekao je Patino, i dodao da druga privedena osoba nije ekvadorski diplomata.

Diplomatska vreća omogućava izaslanicima da prenose dobra i poštu između zemalja, a da njen sadržaj ne bude predmet pretrage. Države u vreći obično šalju poštu ili predmete za zvaničnu upotrebu svojim misijama u inostranstvu, a prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine vreća ne može biti otvarana niti zaplenjena.

Patino nije naveo kako su italijanske vlasti otkrile narkotik, ali je rekao da je vreću pregledala agencija za borbu protiv narkotika u glavnom gradu Ekvadora Kitu pre nego što je poslata iz zemlje.

(Izvor: Tanjug)