Borba za goli život u Velikom ritu

Stanovnicima novosadskog naselja potrebna odeća, obuća i ćebad dok hladnoća nije počela da uzima živote

U naselju Veliki rit, okovanom debelim snegom i ledom, čijih 3.000 stanovnika živi u izuzetno ne higijenskim uslovima, čija većina objekata je napravljena od lima i kartona, stanovništvo vapi za donacijama. Reporter Telegrafa.rs se uverio da im je potrebna odeća, obuća i ćebad dok hladnoća nije počela da uzima ljudske živote.

Iako je Gojko Vujinović direktor Centra za socijalni rad jutros za Telegraf.rs izjavio da je pomoć stanovništvu tog naselja upućena, žitelji kažu da je sve to malo za vremenske uslove koji su nastali i sa kojima se bore svim silama.

- Stigla su dva kamiona sa drvima. Kada smo došli da uzmemo ogrev, rečeno nam je da svako od prisutnih može da uzme samo po jednu cepanicu. Pitam se šta mi možemo sa jednom cepanicom. Situacija je više nego alarmantna – za Telegraf.rs kaže jedan od mnogobrojnih stanovnika Velikog rita.

Većina kuće nema apsolutno nikakvo grejanje, a stanovnici kažu da lože "šta stignu" u nedostatku drva. Najčešće skupljaju stare krpe kojima greju svoje domove. Veliki broj nelegalno napravljenih objekata nema ni struju ni vodu, a deca se kreću po naselju trošno obučen, jer nemaju tople, zimske garderobe. Mnoga deca stajala su čitav dan na ulicama isčekujući kamione sa humanitarnom pomoći.

U naselju kažu da uopšte nisu obavešteni da im je obezbeđeno prenoćište u obližnjoj osnovnoj školi.

- Malo ko je spreman da napusti svoju kuću i ode negde drugde da noći. Jednom sam na Kosovu napustio svoj kućni prag i ne želim to više činiti po cenu smrzavanja. Iz svoje kuće nigde ne idem. Dovoljno pakla u svom životu smo preživeli, a nadamo se da će sve ovo uskoro proći – kaže Asim, dodajući da ih zlo tek čeka, kada se sneg istopi, jer u naselju nema kanalizacije.

Prema tvrdnjama stanovnika ovog naselja dve porodice su veoma ugrožene, te svaki dan kada osvane, prvo se mnogi meštani upute da provere da se ljudi nisu smrzli tokom noći. Većina stanovnika ovog naselja se izdržava od novca koji zaradi sakupljajući sekundarne sirovine, a ima i onih kojima je preturanje po kontejnerima jedino mesto gde pronalaze osnovne potrepštine za goli život.

(Telegraf.rs)