Kina demantuje da gomila trupe na granici sa Severnom Korejom!

- Izveštaji o gomilanju trupa nisu tačni - citirala je agencija neimenovanog zvaničnika Ministarstva odbrane koji je demantovao strane vesti o prebacivanju kineskih vojnih jedinica duž granice sa Severnom Korejom

Nema gomilanja kineskih trupa duž granice sa Severnom Korejom, javila je danas državna agencija Sinhua, nakon porasta napetosti na Korejskom poluostrvu.

- Izveštaji o gomilanju trupa nisu tačni - citirala je agencija neimenovanog zvaničnika Ministarstva odbrane koji je demantovao strane vesti o prebacivanju kineskih vojnih jedinica duž granice sa Severnom Korejom.

- Kina posvećuje blisku pažnju razvoju trenutne situacije na Korejskom poluostrvu i uvek je bila privržena očuvanju mira i stabilnosti u severoistočnoj Aziji - dodao je kineski zvaničnik.

Pjongjang je u utorak upozorio da sve strane organizacije, kompanije i turisti u Južnoj Koreji treba da razmotre odlazak iz te zemlje jer se situacija na Korejskom poluostrvu "približava termonuklearom ratu".

Predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei rekao je početkom nedelje da je kineski stav nepromenjen o Korejskom poluostrvu. "Mi želimo mir a ne rat, popuštanje a ne napetosti, dijalog a ne konfrontacije".

Hong je naglasio da se Kina suprostavlja "svakoj akciji koja bi podrila mir i stabilnost na poluostrvu". Ako uzmemo u obzir užas do koga dovodi upotreba nuklearnog oružja, slažemo se sa Kinom.

(Telegraf.rs / Tanjug)