Južna Koreja i SAD pod uzbunom dok Pjongjang slavi dinastiju Kim! (FOTO)

Spremajući se za moguće lansiranje rakete srednjeg dometa, Seul je rasporedio tri razarača, avione sa sistemima za rano upozoravanje i zemaljske radarske sisteme i podigao stepen pripravnosti, ali Sever kao da je preokupiran proslavom prve godišnjice Kim Džong Una na vlasti, pa je izgleda utišao i retoriku o neizbežnom ratu i pretnje odmazdom

Dok su Južna Koreja i Sjedinjene Države u stanju povećane uzbune zbog mogućeg lansiranja rakete Pjongjanga, narod izolovane Severne Koreje je počeo da slavi seriju državnih praznika, uključujući današnju prvu godišnjicu postavljanja njihovog vođe Kim Džong Una na čelo vladajuće Radničke partije Koreje.

Spremajući se za moguće lansiranje rakete srednjeg dometa, Seul je rasporedio tri razarača, avione sa sistemima za rano upozoravanje i zemaljske radarske sisteme i podigao stepen pripravnosti, ali Sever kao da je preokupiran proslavama vezanim za dinastiju Kim, pa izgleda da je utišao i retoriku o neizbežnom ratu i pretnje odmazdom.

I pored ranijih pretnji da će napasti američke baze u regionu, Pjongjang danas slavi uspehe novog vođe i povećanje proizvodnje hrane i dočekuje goste za glavne svečanosti u ponedeljak, povodom 101. goidšnjice rođenja osnivača zemlje i dinastije Kim Il Sunga.

Severna Koreja je, doduše, prethodnih dana rasporedila pet raketa srednjeg dometa na istočnu obalu, prema južnokorejskim i američkim obaveštajnim izvorima, moguće i zbog probnog lansiranja kojim želi da demonstrira da je sposobna da pogodi američku bazu na Guamu.

Vojne vlasti na Guamu danas su zato povećale stepen uzbune i na ostrvu isprobale sistem uzbunjivanja stanovništva.

Izložbe cveća, umetničke predstave i masovne svetkovine s igranjem predviđene su narednih dana, bez uobičajenih vojnih parada, ali se isto tako ne isključuje ono što je Severna Koreja i ranije već radila - da priliku iskoristi za demonstriranje uspeha i sile lansiranjem rakete i pored zabrane od strane Ujedinjenih nacija.

Prošle godine u dane obeležavanja stogodišnjice od rođenja Kim Il Sunga, dede sadašnjeg vođe, održane su vojne parade s tenkovima, raketama, vojnicima i radnicima. Takođe je izvršeno i neuspelo lansiranje rakete sa satelitom, za koju su na Zapadu odmah rekli da je bila proba rakete dugog dometa.

Naredna proba rakete u decembru je bila uspešna, a zatim je usledila i proba treće nuklearne bombe, 12. februara, nakon čega su Severnoj Koreji uvedene sankcije UN i došlo je do vrtoglavog rasta napetosti i vojnih pretnji Severa prema SAD i Južnoj Koreji.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel upozorio je juče da Severna Koreja "klizi veoma blizu opasnoj crti", svojom usijanom retorikom i provokativnim delovanjem. On je rekao da su SAD "u potpunosti pripremljene da se nose s bilo kojom mogućnošću, bilo kojom akcijom koju bi Severna Koreja mogla da preduzme ili svakom njenom provokacijom".

To će sutra u Seulu saveznicima da prenesu i američki državni sekretar Džon Keri i šef NATO Anders Fog Rasmusen, koji dolaze u posetu Južnoj Koreji.

(Telegraf.rs / Tanjug)