TELEGRAF U AMERICI: Cene srpske, kupovna moć deset puta veća (FOTO)

Hleb i meso su skuplji, kao i organska hrana, dok cene približne našima važe za mleko, brašno, ulje, papriku, paradajz, jaja, sokove... Cigarete i alkohol ne prodaju se mlađim od 21 godine

Bez želje da ulazimo u organizaciju i način proizvodnje hrane u Americi, posetom jednom od mnogobrojnih supermarketa, uz priču s lokalnim stanovništvom, ustanovili smo da se cene hrane u odnosu na naše i ne razlikuju mnogo. Nešto je skuplje, nešto jeftinije. Zavisi gde i kada idete, računajući tu i popuste.

Paralelu s američkim i srpskim prosečnim platama nećemo praviti jer bi nas to "bolelo", ali ćemo spomenuti da prosečna četvoročlana porodica "s one strane bare" zaradi malo više od 46.000 dolara godišnje (bruto). Par bez dece ima 21.000 dolara više. Zbog ovih surovih statističkih podataka, a i na osnovu viđenog, pokušaćemo samo da vam približimo koliko je zaista "teško" živeti u SAD.

Hleb je skup. Najjeftinija vekna od funte (1 funta je 0,453 kilograma) je 1,49 dolara (1 dolar je 88 dinara), a francuski, crni sa susamom, košta čak 3,99 dolara.

NAPOMENA: Cene koje su ispisane na artiklima nisu "prave" pošto se na kasi dodaje PDV!

(D. J.)