KAIRO: Jedan mrtav, 84 ranjeno u sukobima hrišćana i muslimana!

Sukobi su juče trajali nekoliko sati, tokom kojih je Katedrala Svetog Marka u Kairu zasuta kamenicama, zapaljivim bombama i mecima malog kalibra

Jedna osoba je poginula, a 84 su ranjene u sukobima muslimana i hrišćana u katedrali pravoslavnih Kopta koji su izbili posle sahrane četiri egipatska hrišćana ubijena u verskim sukobima sa muslimanima, javili su egipatski državni mediji.

Sukobi su juče trajali nekoliko sati, tokom kojih je Katedrala Svetog Marka u Kairu zasuta kamenicama, zapaljivim bombama i mecima malog kalibra.

Nasilje je izbilo posle sahrane Kopta, ubijenih u petak, kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina gnevnih Kopta koji su uzvikivali: "Mi ćemo se sa našom krvlju i dušom žrtvovati za krst".

Neki od njih su uzvikivali slogane kojima su tražili odlazak predsednika Egipta Mohameda Morsija i njegovog pokreta Muslimanska braća.

Žrtva je identifikovana kao 30-godišnji Marus Hana Tadros, što je hrišćansko ime. Među ranjenima ima i 11 policajaca.

Policija je ispalila suzavac u pokušaju da rastera okupljene, ali sukobi su trajali do duboko u noć, prenosi Rojters.

Morsi je osudio nasilje i u telefonskom razgovoru sa koptskim poglavarom Tavadrosom II rekao da je svaki napad na katedralu isto "što i napad na njega lično".

(Telegraf.rs / Tanjug)