BRUKA: Poplava uništila dokumentaciju o nestalim bebama?

U Kancelariji zaštitnika građana kažu da je često objašnjenje u slučajevima nestalih beba da je dokumentaciju “uništila poplava”, iako nisu dobili dokumenta koja to potvrđuju

U rasvetljavanju slučajeva "nestalih beba", tačnije novorođenčadi koja su po porođaju proglašena mrtvom, pri čemu su izostale adekvatne procedure, što je kod roditelja pobudilo sumnju da su im deca zapravo ukradena, najteže je doći do medicinske dokumentacije, piše beogradski list "Politika".

Kako se navodi, u najboljem slučaju roditelji imaju potvrdu o rođenju, potvrdu o smrti i obdukcioni nalaz, s tim što se dešava da su i ta dokumenta nejasna, pa i kontradiktorna. Neki od ovih roditelja obraćali su se za pomoć i zaštitniku građana.

- Uglavnom je reč o slučajevima iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, mada ima i onih koji su se dešavali od 1965. godine pa sve do 1989. godine, i kasnije. Zanimljivo je to što koju god smo ustanovu kontaktirali, niko nije imao uredno sačuvanu dokumentaciju, iako je reč o ne tako dalekoj prošlosti. Objašnjenje da je staru dokumentaciju "uništila poplava" čuli smo na više mesta toliko puta da nam je taj argument postao sumnjiv, tim pre što nismo dobijali dokumenta koja potvrđuju događaj - kaže Nataša Jović, načelnica Odeljenja za prava deteta u Stručnoj službi zaštitnika građana.

Još je teže utvrditi šta je urađeno sa telima beba koje su proglašene mrtvim. Tokom rada na ovim slučajevima, saradnici zaštitnika građana sreli su se sa terminom "medicinsko sahranjivanje", koji, opet, niko nije znao preciznije da objasni.

Sumnje su se javile kasnije, posebno nakon što su o tome počeli da izveštavaju mediji. Prema izveštaju Anketnog odbora Narodne skupštine, beogradsko JKP "Pogrebne usluge", a mnogi slučajevi nestalih beba odnose se na zbivanja u prestoničkim porodilištima, generalno gledano ima urednu dokumentaciju, ali o sahranjivanju mrtvorođenčadi ili umrlih beba ipak nema nikakvih podataka.

- Zasad nijedan slučaj nije rasvetljen niti je pronađena neka od nestalih beba, danas već sredovečnih ljudi, niti je dokazano da je neka od tih beba zaista preminula. Roditelji imaju pravo na istinu o tome šta se desilo sa njihovom decom, kakva god da je, i to važi za svaki od tih slučajeva -  ističe Nataša Jović.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)