SAJBER KRIMINAL: Kako srpska "internet policija" lovi pirate, prevarante i on-lajn pedofile!

Saša Živanović, načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal, otkriva kako se love internet negativci i na koji način svoje dete zaštititi od lošeg uticaja društvenih mreža

Da li ste znali da u Srbiji postoji specijalni policijski sektor koji se bavi borbom protiv veb-pedofilije, internet piraterije, on-lajn kriminala i sprečavanjem visokotehnoloških prevara? Znate li da je i Srbija na listi zemalja kojima preti sajber terorizam? Na Svetski dan autorskih prava (koja se najčešće krše na internetu) Saša Živanović, načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal, otkriva za Telegraf.rs kako se love internet negativci, ali i savetuje kako bezbedno plaćati putem interneta i na koji način svoje dete zaštititi od lošeg uticaja Fejsbuka i drugih društvenih mreža.

Najviše krivičnih dela u oblasti visokotehnološkog kriminala u Srbiji se vrši kombinovanim napadima, upotrebom tehničkih metoda, malicioznih softvera i tehnika socijalnog inženjeringa. Radi se o kriminalu počinjenom na računaru i mreži, ali i u oblasti radiodifuzne, mobilne tehnologije, telekomunikacija. U odnosu na pre nekoliko godina, broj krivičnih dela sajber kriminala je u porastu, a prognoze su da će uvećanjem elektronskih sistema plaćanja rasti i dalje.

 

"Nigerijska šema"

U okviru Odeljenja za visokotehnološki kriminal je i prevencija ilegalnih migracija i trgovine ljudima. Poznata je "Nigerijska šema", gde su iz Lagosa masovno slali poruke širom sveta putem mejl bombera, pa ko se upeca. Razni sistemi lažnih poruka slati su za učešće u humanitarnim akcijama, o dobijanju nasledstva, poslovne ponude.

Građani Srbije na ovaj način su oštećeni za više od milion evra. Kada dobijete poslovne ponude, vrlo je važno da ih maksimalno proverite, sa kog mejla su stigle, da li u agenciji za privredne registe u njihovoj zemlji postoji takva kompanija, da li na internetu postoji neko prethodno iskustvo korisnika sa njima. Ljudi uglavnom misle da se takvi slučajevi dešavaju nižeobarazovanim ljudima, ali dešava se da budu prevareni i doktori nauka - kaže Živanović.

Odeljenje za visokotehnološki kriminal ima izuzetno obučeno osoblje, a veliki deo informacija javljaju i sami građani, koji prijavljuju krivična dela putem mejlova koji se nalaze na sajtu tog odeljenja. Najveći uspesi uprave do sada su otkrivanje SMS prevara i veliki međunarodni doprinos na razotkrivanju lanca pedofilije. Učestvovali su do sada u nizu akcija i dobitnici su priznanja "Home land security" od FBI-ja.

(Lj. Vučetić / Foto: Marko Todorović)