Rusija naoružavala Sloveniju tokom rata u SFRJ?

Istraživanje slovenačkih novinara Blaža Zgage i Mateja Šurca pokazalo je da je Slovenija neposredno pre odvajanja od Ruske Federacije primila više stotina savremenih raketa

Slovenija je tokom embarga Ujedinjenih nacija početkom devedesetih, u vreme raspada SFRJ, primila od Ruske Federacije više stotina savremenih raketa SA-16 i AT-4, koje su korišćene u sukobima sa Jugoslovenskom narodnom armijom.

Ovo su rezultati istraživanja slovenačkih novinara Blaža Zgage i Mateja Šurca, koje su objavili u svojoj knjizi "U ime države", a koje prenosi dnevni list "Danas".

Naime, autori navode da je Slovenija pomenute rakete platila Rusiji više od 30 miliona dolara. Takođe, ima navoda i o prodaji municije i minsko-eksplozivnih sredstava iz skladišta JNA, koja je osvojila slovenačka Teritorijalna odbrana, ali i onih koje je JNA napustila u Sloveniji posle odlaska u oktobru 1991. godine.

Na pitanje kako se oružje švercovalo, Zgaga nudi sledeće objašnjenje:

- Na primer, jedan dokument kaže da je neki brod došao u luku Kopar, drugi kaže da je isti brod došao iz Rumunije, treći da je sledeći dan počelo stizati mnogo konvoja kamiona iz Kopra u Hrvatsku, ali u diplomatskim depešama između tadašnjeg ministra odbrane Hrvatske Gojka Šuška i slovenačkog ministra odbrane Janeza Janše piše da su tim brodom bile poslate rakete za višecevne bacače raketa, artiljerijska municija i slično. Tako smo mogli rekonstruisati veliki broj tadašnjih ilegalnih poslova, koji su kršili rezoluciju UN i čitavo domaće zakonodavstvo.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)