DODIK: Nisam čuo šta je Karadžić naređivao

Predsednik RS Milorad Dodik će se 9. aprila pojaviti pred Haškim tribunalom kao svedok odbrane Radovana Karadžića. Dodik je ocenio da je Karadžić žrtvovao svoj komoditet, kao i komoditet svoje porodice za interese srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Radovana Karadžića tokom rata sreo više puta, ali da nije svedok bilo kakvih zločina ili naređenja o ubijanjima.

- Kao poslanik u Narodnoj skupštini RS tokom rata sam više puta susretao Karadžića, ali nisam svedok nikakvih zločina. Karadžić preda mnom i pred ljudima s kojima sam bio to nikada nije činio. Želim da o tome svedočim - kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik će se 9. aprila pojaviti pred Haškim tribunalom kao svedok odbrane Radovana Karadžića.

On je ocenio da je Karadžić žrtvovao svoj komoditet, kao i komoditet svoje porodice za interese srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske.

- U političkom smislu izražavam zahvalnost Karadžiću za napor koji je učinio da se Republika Srpska formira i održi - istakao je Dodik.

On je naveo da će u svom svedočenju pred Haškim tribunalom reći da je "BiH učinila nepravednu secesiju izdvajanjem iz SFR Jugoslavije", kao i da su dešavanja koja su usledila "bila organizovani odgovor na to".

- Alija Izetbegović se tokom rata lažno predstavljao kao predstavnik BiH, a svet je to prihvatao zbog brze odluke da priznaju nezavisnost BiH - kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to je bilo neprihvatljivo, jer srpski predstavnici tada nisu učestvovali u institucijama BiH.

- Zato i danas ponavljam da BiH ne može opstati kao zajednička država, to je zemlja na izdisaju i teški bolesnik koga samo međunarodna zajednica održava na životu - ocenio je predsednik RS.

Dodik je izrazio nezadovoljstvo zbog rada sudova i tužilaštava, dodavši da su stranci nametnuli nekoliko pravosudnih institucija, čime su prekršili Ustav.

On je najavio da će sutra održati sastanak s delegacijom Republike Srpske koja učestvuje u strukturalnom dijalogu da bi se odredili ciljevi RS.

Dodik, koji je i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), demantovao je da je ponudio koaliciju Srpskom demokratskom strankom (SDS) na narednim izborima 2014. godine.

- Nema mogućnosti da SNSD i SDS idu jedinstveno na izbore. To ne bi imalo smisla ni prema ovom narodu -  istakao je on.

(Telegraf.rs / Beta)