POPLAVE PRETE DA POTOPE SRBIJU! Najkritičniji dani od 6. aprila, kada stiže voda iz Hrvatske! (FOTO)

Alarmantno stanje kod Šapca, Vladimiraca i Kanjiže, gde su uvedene vanredne mere odbrane * Situacija se prati iz sata u sat, štabovi za odbranu od poplava mobilni i spremni da deluju

Usled topljenja snega na Alpima, padavina koje traju već nekoliko dana, kao i izlivanja reka u Hrvatskoj, Srbija se nalazi pred realnom opasnošću da se suoči s poplavama!

Kako za Telegraf kažu u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije, trenutno je najkritičnije stanje kod Šapca, Vladimiraca i Kanjiže, gde su uvedene vanredne mere odbrane.

U Republičkom Hidromeorološkom zavodu kažu da će Tisa biti u porastu narednih 10 dana, dok će Mlava, uz veliku kišu i vlažno zemljište, dostići jako visok nivo. Vodostaj Tamiša takođe će biti u porastu, a 5. aprila će kod Jaše Tomića dostići vanredni nivo odbrane.

Narednih dana očekuje se veće otapanje snega sa Alpa i Karpata, što će dovesti do plavljenja mnogih područja u zemlji. Najugroženija će biti zapadna Srbija.

Prema podacima sa sajta Republičkog Hidromeorološkog zavoda možemo videti da se u aprilu mesecu u Srbiji očekuju kišni dani, što nije nimalo lepa vest za Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

NAJVEĆE POPLAVE U SRBIJI!

* 1965. Izlio se Dunav. Pod vodom je bilo oko 150.000 hektara zemlje, 16.000 kuća i 214 kilometara puta.

* 1999. Na slivovima glavnih pritoka Velike Morave u velikim bujičnim poplavama stradalo osmoro ljudi.

* 2000. U martu i aprilu, kao posledica naglog topljenja snega na Karpatima, pod vodom su bile opštine Sečanj i Jaša Tomić.

* 2005. Velika poplava u Banatu nanela je štetu od 12,6 miliona evra. Štetu su pretrpela i naselja u slivu Južne Morave, kao i u Niškom i Jablaničkom okrugu.

* 2006. Oko 225.000 hektara zemljišta bilo je poplavljeno. Šteta je procenjena na 35,7 miliona evra.

* 2011. U Ljigu i Novom Pazaru poplave su izazvale pustoš. Pod vodom je bilo 1.500 hektara oranica i 200 domaćinstava.

* 2012. Izlile se reka Morava kod Požege, Tamnava kod Valjeva i druge.

(D. Zlojutro)