VEZIVANJE MARAMICA: Sujeverje ubija Đavolju varoš!

Turisti su tokom prošle godine "okitili“ drveće na ovom lokalitetu sa 20. 000 maramica, podgrevajući verovanje da ovaj teren ima isceliteljske moći

Na lokalitetu Đavolje varoši kod Kuršumlije turisti su tokom prošle godine "okitili" drveće sa 20. 000 maramica, podgrevajući verovanje da ovaj teren ima isceliteljske moći. Iako je u pitanju čisto sujeverje, čuvari ovog prirodnog fenomena, koji je bio u trci za sedam novih svetskih čuda prirode, imali su muku da oslobode drveće tih maramica.

Kako bi sprečili dalje haotično vezivanje maramica, odlučili su da uvedu red. Tako su grane koje su morali da poseku, jer drugačije nisu mogli da se oslobode papirnatih i tkanih maramica, postavili ispred Crkve Svete Petke, koja je na tom lokalitetu i tako obezbedili mesta za ovaj sujeverni običaj.

- Mi smo zaista prošle godine imali velike muke da odvežemo maramice i tako oslobodimo hrastove koji su bili opterećeni njima. Oduvek se verovalo da Đavolja varoš ima isceljiteljske moći i da je potrebno maramicu staviti na bolno mesto, pa je nakon toga vezati za drvo. Ipak, sve do prošle godine bilo je samo sporadičnih vezivanja. Onda se ova pojava omasovila, a mi smo morali da zaštitimo prirodni fenomen-  priča gradonačelnik Đavolje varoši, koja posluje u okviru kuršumlijskog preduzeća "a. d. "Planinka", Radoje Stepanović.

(B. R.)