TUŽNA MORAVA: Reke na jugu Srbije prepune đubreta, država ne preduzima ništa (VIDEO)

Iako je Južna Morava pre godinu dana očišćena, danas je ponovo velika deponija po čijem toku se može naći sve - od leševa životinja, preko plastičnih boca, do olupina automobila

Film "Tužna Morava", koji je pre dve godine snimljen u organizaciji kluba ekstremnih sportova iz Vranja, u kome se prikazuje katastrofalna zagađenost Južne Morave u delu toka kod ovog grada na jugu Srbije, otkrio je samo delić strašnog stanja u kome se nalazi ova reka, ali i većina drugih vodenih tokova u našoj zemlji.

Nakon što su delovi filma pre dve godine prikazani na nacionalnim televizijama, organizovana je velika akcija čišćenja korita ove reke. Oko 2.000 volontera iz cele Srbije, u organizaciji Ministarstva za zaštitu životne sredine na čelu s tadašnjim ministrom Oliverom Dulićem, očistilo je obale Južne Morave.

Međutim, nešto više od godinu dana nakon čišćenja, situacija se vratila na prvobitni nivo, pa je Morava ponovo postala velika deponija po čijem toku se može naći gotovo sve - od leševa životinja, preko plastičnih boca, do olupina automobila.

Milan Bačević, ministar rudarstva i prostornog planiranja, jedan od glavnih pokretača kanala koji bi spojio Srbiju s Grčkom, i to vodenim putem, nije do sada spominjao način kako planira da se izbori za velim zagađenjem koje je prisutno na celom toku planirane trase toka Beograd-Solun. U ministarstvu kojim rukovodi kažu da će pitanje čišćenja toka biti sprovedeno u okviru realizacije plana izgradnjom ovog vodenog koridora, čiju realizaciju mnogi osporavaju.

- Pitanje zagađenja toka Južne Morave biće rešeno sprovođenjem plovnog hidrosistema Dunav-Morava-Vardar-Solun, u okviru koga je predviđeno i da se tok detaljno očisti. Veliki projekat koji predstavlja veliku razvojnu šansu za Srbiju, pa i za Vranje, zbog koga je bio dosta kritikovan u medijima u prethodnom periodu. Kada se taj projekat realizuje, rešiće se i pitanje zagađenosti celog toka - kažu u ministarstvu.

U Direkciji za vodu Ministarstva poljoprivrede ističu da glavni problem voda u Srbiji predstavljaju neuređene deponije, jer su voda i otpad veoma čvrsto povezani. Svaki otpad dospeva do podzemnih voda. Stanovnici Srbije će pre ili kasnije osetiti posledice ove nebrige zbog neodgovarajućeg odlaganja otpada.

Brojni izvori biće zagađeni. Vodu od otpada jedino je moguće zaštititi izgradnjom uređaja za kontrolisani odvod vode. Podzemne vode zagađuje preterana upotreba veštačkog đubriva. Mnogo je zagađivača, a malo novca da se ugrade uređaji za prečišćavanje vode.

Prema rečima stručnjaka, tri najveće crne tačke zagađenja životnog prostora u Srbiji su Bor, Kolubara i Trepča, odakle se opasne materije šire kroz rečne slivove. Opasne materije iz Kolubarskog basena svoj put ka centralnoj Srbiji započinju rekom Kolubarom, Trepča preko reke Gračanke i Sitnice zagađuje moravski sliv, dok u istočnu Srbiju i Dunav otrovi stižu iz reke Pek.

(Telegraf.rs)