ROĐENA SAMO DA SE UDA: Romkinje prodaju još kao devojčice, bez prava na izbor često su meta nasilnika (FOTO) (VIDEO)

Organizacije koje pružaju pomoć žrtvama navode da su žene romske nacionalnosti izolovane u svom nasilju, a rešenje problema vide u upoznavanju Romkinja sa osnovnim ljudskim pravima

U Banatu postoji negativna tradicija po kojoj se Romkinje udaju mlade, odnosno devojčice se prodaju već sa 12, 13 i 14 godina, nemaju pravo nikakvog izbora i često su žrtve nasilja u porodici.

SOS telefon na jezicima nacionalnih manjina pomaže u rešavanju ovakvih problema.

- On je nju silovao, ali ja sam otišla da je uzmem. On je uzeo pištolj i stavio mi ga na čelo i izbacio me iz kuće. Oni su prebogati, mi ne možemo sa njima. Ja sam jako siromašna, njena majka nije tu, šta da se radi - priseća se jednog slučaja Danica Jovanović, koordinatorka SOS telefona na jezicima nacionalnih manjina.

Ona objašnjava zašto taj slučaj nisu znali kako da reše.

- On pije kafu sa komandirom policije, ima veze, čak je i politički angažovan, što je bilo jako teško - priča Jovanovićeva.

Ovo je samo jedan od slučajeva sa kojima se Danica i njene koleginice svakodnevno susreću, i uglavnom ih uspešno rešavaju.

One žrtvama nasilja pružaju besplatnu pravnu i psihološku pomoć na srpskom, mađarskom, rumunskom i romskom jeziku.

Izolovana u svom nasilju

- Znajući situaciju u kojoj Romkinja živi, da nema pristup telefonu, da je izolovana u svom nasilju, da je neobrazovana, da nema pristup mobilnom telefonu, one praktikuju da dolaze u naš prostor - kaže Jovanovićeva.

(Ksenija Radović)