VOJNO MOĆNA, EKONOMSKI NA KOLENIMA: Severna Koreja pod lupom (FOTO)

Narodna armija DNR Koreje jedna je od najvećih oružanih formacija na planeti, ali iza nje stoji jedna od najslabijih ekonomija sveta. Koliko Severna Koreja može da ugrozi susede, Južnu Koreju i Japan, odnosno američke snage stacionirane u ove dve zemlje?

Kriza na Korejskom poluostrvu, nastala nakon nuklearne probe u februaru, ponovo je skrenula pažnju svetskih medija na nasledni komunistički režim u Severnoj Koreji i mogućnosti te zemlje u oblasti raketne i nuklearne tehnologije. Ovi događaji pokrenuli su lavinu oprečnih izveštaja u kojima se sa jedne strane naglašava vojna moć, a sa druge - potcenjivački ističe ekonomsko siromaštvo i tehnološka zaostalost te zemlje.

Kako piše RTS, u mnoštvu kontradiktornih i polovičnih izveštaja ovih dana izostala je opšta i sveobuhvatna slika o severnokorejskoj armiji, odnosno, o njenim mogućnostima.

Severna Koreja, čija ukupna populacija iznosi oko 23 miliona, poseduje stajaću vojsku od čak 1,1 miliona ljudi, što predstavlja jednu od najvećih svetskih oružanih formacija. Ono što omogućava držanje ove po broju američkoj ili ruskoj vojsci ravne armije su dugi vojni rok, koji traje od tri do pet godina, i činjenica da se skromna novčana sredstva i zalihe hrane koje zemlja poseduje usmeravaju prevashodno za potrebe armije.

Tako, uprkos višedecenijskom siromaštvu i međunarodnoj izolaciji, Severna Koreja uspeva da ostane ozbiljna pretnja po bezbednost Juga i čitave istočne Azije, te da drži od sebe neuporedivo ekonomski moćnije i tehnološki naprednije države poput Južne Koreje i Japana u nekoj vrsti vojno-političke pat pozicije.

(M. S. / Izvor: RTS)