Pobuna imama protiv muftije Zukorlića

Sve više nezadovoljnih situacijom, 40 odsto imama otvoreno protiv muftije Zukorlića, 20 odsto sumnja u ispravnost delovanja IZ u Srbiji, 20 odsto ćuti, dok je samo 20 odsto za muftiju

Grupa imama otvoreno se usprotivila muftiji Muameru Zukorliću, koji predvodi Islamsku zajednicu u Srbiji (IZ), jer nisu zadovoljni kako je vodi.

Izvor lista "Danas", koji je želeo da bude anoniman zbog straha za ličnu i bezbednost svoje porodice, tvrdi da je u IZ u Srbiji sve više nezadovoljnih situacijom, odnosno da je "40 odsto imama otvoreno protiv muftije Zukorlića, 20 odsto sumnja u ispravnost delovanja IZ u Srbiji, 20 odsto ćuti, dok je samo 20 odsto za muftiju".

Glavni razlog za nezadovoljstvo je što se "više ne insistira na jedinstvenoj već na jedinstvu IZ" i zato što "muftija Zukorlić ima velikih nesporazuma sa novim reis-ul-ulemom Islamske zajednice u BIH Huseinom Kavazovićem, jer ga ne promoviše lično".

Kako objašnjava izvor "Danasa", jedan od razloga nezadovoljstva imama je i to što mesecima ne primaju plate.

Inače, u sredu se navršava šest godina od formiranja jedinstvene Islamske zajednice (IZ) u Srbiji na čelu sa muftijom Zukorlićem.

Za šest godina pod njenim krovom stvoren je sistem političkog i društvenog delovanja, a njeni čelnici sebe vide kao jedinog pravog predstavnika ne samo muslimana, već i Bošnjaka u Srbiji. Do pre nekoliko dana činilo se da sve funkcioniše, ali su događaji od minulog vikenda sve demantovali, iznoseći u javnost potvrdu o nesuglasicama o kojima se u Novom Pazaru priča poslednjih meseci.

Najpre je odbornički klub Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) napustila jedna odbornica i prešla na stranu nove skupštinske većine u Novom Pazaru. Bio je to samo početak nesporazuma u BDZ. Na red je došao i predsednik i narodni poslanik Emir Elfić, ali i njegovi bliski saradnici.

Partijsko rukovodstvo saopštilo je da je pokrenulo postupak za njegovu smenu sa funkcije predsednika, jer je delovao suprotno programskim ciljevima, interesima i statutu BDZ. Elfić je odbacio sve optužbe i za "agresiju na stranku" optužio pojedince iz Islamske zajednice u Srbiji koji "žele da radikalizuju stranku i situaciju u Sandžaku". Usledilo je i saopštenje sa njegovim potpisom u kome piše da je izabran novi Glavni odbor i da on ostaje na čelu stranke.

(I. M. / Izvor: Danas)