MARIJIN ZAKON: Možda i kastracija

Usvajanje zakona inicirao je Slobodan Jovanović, otac osmogodišnje Marije, koja je 2010. godine silovana i ubijena. On je uoči početka rasprave, kojoj je prisustvovao, poručio da je njegova želja da nova rešenja budu preventivna, da se bave uzrocima, a ne posledicama

Poslanici većine stranaka u republičkom parlamentu podržavaju donošenje "Marijinog zakona", a tokom današnje skupštinske rasprave čulo se još nekoliko predloga za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode maloletnika, poput hemijske kastracije.

Usvajanje zakona inicirao je Slobodan Jovanović, otac osmogodišnje Marije, koja je 2010. godine silovana i ubijena.

Jovanović je uoči početka rasprave, kojoj je prisustvovao, poručio da je njegova želja da nova zakonska rešenja budu preventivna, da se bave uzrocima, a ne posledicama, i da se više nijedan zakon u Srbiji ne zove po nekom detetu.

Jovanović se zahvalio poslanicima, Ministarstvu pravde i državne uprave i Vladi Srbije što, kako je rekao, nisu tražili razloge, već što su našli način da Srbija dobije taj zakon.

Podršku tom zakonskom predlogu u dosadašnjem toku rasprave najavili su SPO-DHSS, SVM, JS, SPS, DSS, kao i DS, za vreme čije vlade je takođe parlamentu predložen ovakav zakon, ali nije izglasan zbog izbora.

Za LDP je važno da takav zakon bude usvojen, ali su, kako je navela poslanica Judita Popović, uočili određene nedostatke u tekstu zakona i predložili amandmanima da oni budu ispravljeni, a kao jedan od nedostataka istakli su zastarevanje dela.

(I. M. / Tanjug)