Kvadratni metar u Hong Kongu košta 77.040 evra! (FOTO)

Najeksluzivnije nekretnine u Hong Kongu u proseku koštaju 7.200 evra po kvadratnoj stopi (0,09 kvadratnih metara) ili 77.040 evra po kvadratnom metru, navela je kompanija u najnovijem pregledu koji poredi cene u najelitnijim kvartovima svetskih gradova

Ekskluzivne nekretnine u Hong Kongu su najskuplje na svetu, što je u skladu sa globalnim trendom stvaranja bogatstva i uspeha pojedinih regiona, ocenjuje globalna konsultantska kompanija za trgovinu nekretninama "Savils". Ovo može biti iznenađenje onima koji se sećaju našeg teksta o hongkonškoj sirotinji, ali kao i svaka svetska metropola, ni u ovom autonomnom kineskom gradu ne cvetaju svima ruže.

Najeskluzivnije nekretnine u Hong Kongu u proseku koštaju 7.200 evra po kvadratnoj stopi (0,09 kvadratnih metara) ili 77.040 evra po kvadratnom metru, navela je kompanija u najnovijem pregledu koji poredi cene u najelitnijim kvartovima svetskih gradova.

I drugi azijski gradovi su u vrhu liste. Tokio, Šangaj, Singapur, Mumbaj i Sidnej su u 2012. godini bili među deset najskupljih gradova kada je reč o kupovini nekretnina.

Vrednost nekretnina širom sveta je u poslednjih sedam godina udvostručena, pri čemu je veliko povećanje cena zabeleženo u Kini i Aziji zahvaljujući pojavi bogate klase i porastu cena na malo, navedeno je u izveštaju, kako prenosi Si-En-En.

U toj grupi, Singapur i Mumbaj beleže najveći rast cena nekretnina od 2005. godine sa porastom za 232 i 176 odsto. Cene su najmanje porasle u Tokiju - 8 odsto.

U izveštaju se daje i pregled vrednosti nekretnina u letovalištima - poput Kap Fera u Francuskoj ili Puketa u Tajlandu, koje zaostaju u poređenju sa cenama u gradovima ali imaju veći potencijal za rast.

Milijarderi su usredsređeni na skupe nekretnine u urbanim centrima a ne na nekretnine za odmor u prirodi ili na moru, kaže Jolanda Barns, direktorka za globalna istraživanja u Savilsu. To je globalni trend, milijarderima u bilo kom delu sveta je potrebno da budu u gradu gde mogu da posluju, objasnila je ona.

Najviša zabeležena cena nekretnine u poslednjih sedam godina postignuta je za kuću u londonskoj aveniji Kensington Palas Gardens, koja je 2008. godine prodata za 8.500 evra po kvadratnoj stopi.

(Telegraf.rs / Tanjug)