KONAČNO: Uslikana kometa i iz Srbije (FOTO)

Kometa C/2011 L4 PanSTARR snimljena je sa lokacije Strmna Gora kod Valjeva, na nadmorskoj visini od 498 metara. Kometa je bila na visini od 10 stepeni, u trenutku početka snimanja u 18:30, u sazvežđu Riba

Tim astronoma Istraživačke stanice Petnica, koji je bio pripravan desetak dana, pokušavajući da fotografiše kometu C/2011 L4 PanSTARR, konačno je dobio vedro nebo i napravio sjajnu fotografiju u sredu, 20. marta 2013. godine.

Ova kometa je iz naše zemlje vidljiva od početka marta meseca, pri čemu je najsjajnija bila oko 10. marta. Ovo je prilika da stanovnici Srbije ponovo mogu da posmatraju ovakvo nebesko telo golim okom, posle petnaestak godina.

Tim iz Petnice, koji su činili Miodrag Sekulić, Igor Smolić, Branislav Savić i Slobodan Milovanović, sve ovo vreme bio je pripravan sa opremom da kometu "ulovi" i fotografiše.

- Fotografija je snimljena sa lokacije Strmna Gora kod Valjeva, na nadmorskoj visini od 498 metara. Kometa je bila na visini od 10 stepeni, u trenutku početka snimanja u 18:30, u sazvežđu Riba, sa procenjenom magnitudom 2.3 na zapadnom horizontu. Snimanje je trajalo do 19:20 - kaže vođa tima Miodrag Sekulić, astronom.

Već krajem novembra ove godine, kažu u istraživačkoj stanici Petnica, iz naše zemlje će biti vidljiva jedna još sjajnija kometa, pa će tek to biti poseban prizor za uživanje u noćnom nebu.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)