NASILJE NAD STARIMA: Deca i negovatelji sve češće nasilnici, strah i sramota razlozi zašto žrtve ćute (FOTO) (VIDEO)

Svaka treća starija osoba u Srbiji pretrpela je neki oblik nasilja, bilo da su u pitanju zapostavljanje i uskraćivanje nege, ucenjivanje, vređanje ili fizičko maltretiranje

Statistika pokazuje da je svaka treća starija osoba u Srbiji pretrpela neki oblik nasilja, bilo da su u pitanju zapostavljanje i uskraćivanje nege, ucenjivanje, vređanje ili fizičko maltretiranje.

Nasilje nad starima je pojava o kojoj se retko govori, ali se ono sve češće događa.

- Uhvati me za gušu, pa mi udara glavu o fasadu kuće, o pločice, pa mi je sve nateklo, i sad ne čujem na levo uho, uopšte ne čujem. Jednom me je gurnuo na beton, pala sam na leđa, udarila sam bubrege, ruka mi je godinu dana bila otečena – ispovest je starije žene, žrtve nasilja iz dokumentarnog filma "Žene koje su ubile svoje nasilnike".

Najčešće prisutno fizičko nasilje

Dušica Radović, psiholog Gradskog centra za socijalni rad, kaže da je najčešće vidljivo fizičko nasilje, što ne znači da ne postoje drugi oblici nasilja.

- Fizičko nasilje nosi sa sobom ozbiljne rizike i tada nema mnogo dileme da li se obratiti za pomoć. Kada dođemo do saznanja o fizičkom nasilju, neretko to biva brutalno nasilje koje zahteva hitnu intervenciju - kaže ona.

Veliki broj starih svakodnevno u svom domu trpi uvrede, zapostavljanje, ucene i fizičko zlostavljanje. Nasilje nad starima je problem o kome se i dalje ne priča puno, jer se mali broj starih odluči da ovu vrstu nasilja i prijavi.

Nevladina organizacija "Amity" je još 2001. godine pokrenula projekat "Za humaniju starost". Snimili su i dva dokumentarna filma o starima, uradili istraživanje siromaštva starih lica, a sve sa ciljem upoznavanja društvene javnosti o težini problema kojima su izloženi stari ljudi.

(Katarina Predić)