ISPOVEST NOVE ŽRTVE VLADIKE PAHOMIJA: Ljubio me po vratu i pipao me po genitalijama!

* Svaka noć u manastiru za mene je bila najgora mora, pravi pakao - tvrdi Nemanja (25), koji je u vreme kad je bio seksualno zlostavljan imao 16 godina * Eparhija vranjska: Napadaju SPC, opraštamo im

Nedeljnik "Novine vranjske" objavio je u poslednjem broju ekskluzivno svedočenje osobe koja tvrdi da je bila dugogodišnja žrtva vladike vranjskog Pahomija. Prema rečima ovog sada 25-godišnjeg mladića, sa svim je upoznata Uprava kriminalističke policije, koja je pokrenula istragu protiv velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, kao i tužilaštvo i ostali nadležni organi.

- Nemanja S. je te 2004. imao 16 godina kada ga je vladika Pahomije pozvao da u noći između 6. i 7. jula, na Ivanjdan, posle bdenija, sačeka između ambara i južnog konaka Manastira Sveti Prohor Pčinjski. Povod za susret, kako mu je preosvešteni objasnio, bio je Nemanjin slab uspeh u Srednjoj bogoslovskoj školi u Kragujevcu, koju je prethodne jeseni upisao i ponavljao prvi razred - pišu "Vranjske", i navode da je tada prvi put pokušao da nad njim izvrši ono što Krivični zakon ove zemlje definiše kao „krivična dela protiv polne slobode“.

- Pre bdenija povodom velikog hrišćanskog praznika rekao mi je da ga posle sačekam između ambara i južnog konaka, u kome se nalaze njegove odaje, navodno da razgovaramo o mom daljem školovanju, da vidimo kako i šta dalje. Došao je između dva i tri posle ponoći. Iako mi je sve bilo sumnjivo, jer je protiv njega u to vreme upravo trajao sudski proces zbog pedofilije, ipak sam ušao u njegove odaje. Po glasu mi se učinilo da je pripit - prepričava Nemanja prvi kontakt sa Pahomijem i početak golgote koja je trajala sve do sredine januara 2013, dakle skoro devet godina.

Nemanja je na neodređeno vreme zaposlen u Eparhiji Vranjskoj, na radnom mestu magacionera, ali se od sredine januara, kada je odlučio da prekine s ćutanjem, nalazi na bolovanju. Nemanja nije njegovo pravo ime; ono je poznato redakciji (ali i policiji i tužilaštvu). Kaže da će identitet otkriti tek kada (i ako) pravosuđe povede postupak protiv Tomislava Gačića (svetovno ime vladike Pahomija) na osnovu „Službene beleške o obaveštenju primljenom od građana“, koju su sastavili pripadnici UKP nakon razgovora s Nemanjom u Leskovcu 20. februara.

Trajko Naumović, prvi zamenik tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju (OJT) potvrđuje da je Službena beleška stigla do njih, da se trenutno proveravaju njeni navodi i da u ovoj fazi postupka ne može da iznosi više detalja.

- Ušli smo u prostoriju u kojoj nije bilo drugih ljudi i tada mi je vladika prišao, zagrlio me i pokušao da me poljubi u usta. Ljubio me u predelu vrata i uha, otkopčao mi farmerke i počeo je da me dodiruje u predelu genitalija, istovremeno tražeći od mene da ga dodirujem, što sam odbio. Nakon toga sam ga odgurnuo, počeo da plačem i pobegao sam - piše u Službenoj belešci datoj MUP-u Srbije.

Na drugoj strani, Eparhija vranjska se oglasila saopštenje na zvaničnoj internet stranici.

- Po istom scenariju kao što su to uradile 9. januara 2003, "Novine vranjske" žele da naprave novi „slučaj Pahomije“. Kako tada nisu uspeli da ga udalje sa episkopskog trona Eparhije vranjske, očekuju da to sada urade, opet u vreme velikih dana naše svete Crkve i na isti način.

 U prvom slučaju, sud je doneo pravosnažnu oslobađajuću presudu za episkopa Pahomija. Mi tu ništa ne možemo niti da dodamo, niti da oduzmemo. Onima koji su naručivali i izvršavali „slučaj Pahomije“ to se nije dopalo. Potrošena su mnoga novčana sredstva, zloupotrebljeni od zlobnika maloletnici koji su poslužili kao sredstvo u obračunu organizacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Eparhiji vranjskoj, a rezultata nije bilo, neće ga biti ni ovog puta - kaže se u saopštenju, i dodaje da trnoviti put kojim ide Srpska pravoslavna crkva na prostoru Eparhije vranjske, zajedno s njenim episkopom, gospodinom Pahomijem, nije ništa drugo do ispunjenje jevanđelske poruke: “Sve će vam to činiti zbog imena mojega".

- To je i dokaz životvornosti poruka Gospoda našeg Isusa Hrista u svim vremenima. Neprijatelji Crkve žele njeno uništenje, ali zaboravljaju da Crkva nije ljudska već božanska ustanova koja je trajala, traje i trajaće doveka. Ovaj, još jedan u nizu pokušajâ napada na episkopa Pahomija, kako to samo nečastivi može da uredi, počeo je prvog dana Velikog posta, a pošto vreme posta jeste vreme vlastitog preispitivanja i opraštanja, to upućujemo poruku neprijateljima Crkve da preispitaju sebe i svoje postupke kojima napadaju Srpsku Pravoslavnu Crkvu i njenu jerarhiju, a mi im opraštamo i očekujemo njihovo pokajanje - kaže se u saopštenju Eparhije vranjske.

Podsetimo, Pahomije je posle višegodišnjeg sudskog postupka najpre pred vranjskim, a potom pred niškim pravosuđem oslobođen odgovornosti za pedofiliju zbog nedostatka dokaza i zastarelosti. Vrhovni sud Srbije je, međutim, 2007. ustanovio niz grešaka u postupku na štetu četvorice dečaka koji su optužili vladiku, ali to mišljenje nije imalo pravno dejstvo.

(I. M. / Izvor: Novine vranjske)