HRVATSKA: Oskrnavljen grob srpskog vladike Teofana!

Na mesnom groblju u Plaškom u Hrvatskoj oskrnavljeno je grobno mesto vladike Teofana Živkovića, a nije ni utvrđeno da li su izvađeni i zemni ostaci

Na mesnom groblju u Plaškom u Hrvatskoj oskrnavljeno je grobno mesto vladike Teofana Živkovića, a opštinske vlasti nisu dozvolile da bude utvrđeno da li su zemni ostaci izvađeni iz groba.

Paroh plaščanski Goran Slavnić rekao je da se to dogodilo u proteklih desetak dana, ali da se nije moglo uočiti zbog velikog snega, te da je tek posle njegovog topljenja zatekao oskrnavljen grob.

- Zatekli smo iskopanu rupu dubine oko 1,5 metara, dužine i širine od po metar, zemlja je bačena sa strane. Nije se video nikakav trag kostiju - ispričao je paroh Slavnić.

Sveštenik je u sredu rekao da su opštinske vlasti naredile da sve ponovo bude zatrpano, iako se on tome protivio.

- Iako sam ja tražio da grobno mesto još jedno vreme bude otvoreno, da bi se moglo proveriti da li se tu nalaze zemni ostaci vladike, oni nisu to dozvolili i rekli su da će dovesti policiju ako se ja suprotstavim tome - istakao je paroh Slavnić.

On ne očekuje da će ovaj slučaj biti istražen i ističe da je šteta više duhovna nego materijalna.

Zbog nemilih situacija i svega bićemo prisiljeni da prebacujemo svoje mrtve na jedno mesto kako bismo ih mogli sačuvati - rekao je sveštenik, i dodao da će zemni ostaci vladike Teofana Živkovića biti preneti u manastir Donji Budački na Kordunu.

Plaški je naselje koje je do hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" bilo 99 odsto srpsko, a sada tu živi oko 40 odsto Srba i 60 odsto Hrvata, koji su se doselili iz BiH.

(D. Z. / Srna)